Dostupni linkovi

Kurdski pobunjenici ubili dva vojnika i ženu u TurskojKurdski pobunjenici ubili su u četvrtak iz zasjede u istočnoj turskoj provinciji Elazig dvojicu vojnika i ženu.Pripadnici zabranjene Radničke partije Kurdistana (PKK) ranili su u napadu još jednog vojnika.

Grupa mještana, koji su se vraćali kući s posla, uletjela je u unakrsnu vatru i tom prilikom poginula je jedna žena, a četiri osobe su ranjene.Pozivajući se na vojne izvore, Rojters (Reuters) je prenio da sukobi pobunjenika i vojnika i dalje traju u Elazigu.

Pripadnici PKK-a su ovog proljeća ubili više od 50 vojnika. Turska vojska je prije četiri dana uputila komandose u pogranično područje prema Iraku gdje se sporadično vode borbe protiv kurdskih pobunjenika.

Kurdski pobunjenici se bore za autonomiju, dok ih u vladi u Ankari optužuju kako žele da stvore nezavisnu državu u jugoistočnoj Anadoliji.

Vlada je sredinom prošle godine pokrenula "Kurdsku inicijativu" obećavajući pripadnicima tog naroda veća prava i slobode. Ideja je, međutim, naišla na hladan prijem, pogotovo poslije odluke ustavnog suda da zabrani Partiju demokratskog društva, jedinu prokurdsku stranku koja je ušla u parlament (imala je 20 poslanika).

PKK-a je, pored Turske, proglašena za terorističku grupu u EU i SAD-u.
XS
SM
MD
LG