Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kosor kaže da nema para za referendum ali će poštovati volju građana


Vlada će poštovati volju građana i organizovati referendum o izmjenama Zakona o radu (ZOR), ali to će građane stajati oko 170 milijuna kuna, najavila je na današnjoj sjednici Vlade premijerka Jadranka Kosor.

"Vlada nema razloga na bilo koji način opstruirati održavanje referenduma. Ako građani to žele, mi ćemo to prihvatiti“, poručila je Kosor.

Ipak, upozorila je da bi referendum poreske obveznike mogao stajati oko 170 milijuna kuna, koliko su koštali i posljednji izbori, a da za to nisu predviđena sredstva u budžetu.U budžetu ni lipa nije planirana za održavanje referenduma ni izbora u ovoj godini - rekla je Kosor.

Kosor je stoga upozorila da će prije raspisivanja referenduma Banski dvori na izvanrednu sjednicu Sabora u srpnju uputiti prijedlog rebalansa ovogodišnjeg budžeta jer je stanje državnih finasija, ocijenila je premijerka, "izuzetno ozbiljno“.

Najavila je i da će se prije održavanja referenduma sastati s koalicionim partnerima, ali i s predstavnicima sindikata i opozicije, budući da su pojedine opozicione stranke podržale raspisivanje referenduma. Sindikati tvrde da su skupili preko 720.000 potpisa, što je znatno više od zakonski potrebnih 450.000 potpisa građana.

Sabor odrediti instituciju koja će biti nadležna za provjeru potpisa, nakon čega bi trebala uslijediti procedura raspisivanja referenduma, prvog od nezavisnosti.
XS
SM
MD
LG