Dostupni linkovi

Crnogorsko tužilaštvo i dalje ćuti o prijavi protiv Rakočevića


Agencija za nacionalnu bezbjednost, arhiv, foto: Savo Prelević
Agencija za nacionalnu bezbjednost, arhiv, foto: Savo Prelević
Tužilastvo se već danima ne oglašava povodom prijave MANS-a protiv visokorangiranog službenika Agencije za nacionalnu bezbjednost Vladete Rakočevića. U Skupštinskom odboru u čijoj je nadležnosti rad tužilaštva nijesu optimisti.

Osvrćući se na reakciju nadležnih državnih institucija na objavljeni transkript i navodni audio snimak razgovora visokorangiranog službenika Agencije za nacionalnu bezbjednost Vladete Rakočevića sa policajcem kome, u tom razgovoru čija autentičnost još nije potvrđena, sugeriše da omogući prolaz izvjesnom Naseru Keljmendiju iz Peći koga je patrola zatekla sa pola miliona eura u kešu, Budimir Aleksić iz skupštinskog Odbora za politički sistem i pravosuđe kaže da bi se tim povodom tužilaštvo u svakoj sređenoj državi odmah oglasilo:

,,U svakom slučaju smatram da je neophodna reakcija Tužilaštva.To je najprirodniji slijed događaja u svakoj sređenoj državi, ali ovdje gdje vlada sprega vlasti i određenih kriminalnih struktura ja lično ne očekujem da će Tuižilaštvo da se miješa u svoj posao i da će ovom prilikom reagovati. Dakle, znajući kako Tužilaštvo radi u posljednjih desetak godina, ja sam pesimista da će u pogledu ovoga bilo šta crnogorsko Tužilaštvo preduzeti.,,

Zatražena i provjera porijekla imovine

Vanja Čalović, arhiv, foto: Savo Prelević
Nakon više prozivki MANS-a povodom ovog audio snimka koji se može pronaći na Jutjubu, skupa sa video snimkom svadbe kontroverznog Rožajca Safeta Kalića, kojoj su prisustvovali i drugi službenici tajne policije, oglasila se i Agencija za nacionalnu bezbjednost koja je saopštila da je zatražila provjeru autentičnosti audio snimka na kome se navodno čuje glas njenog službenika Vladete Rakočevića.

MANS je istvoremeno zatražila da se provjeri i porijeklo imovine Rakočevića u čijem je vlasništvu velelepni turistički kompleks u blizni Mojokovca kao i kuća u Podgorici. Izvršna direktorka Vanja Ćalović kaže da ne gaji iluzije da bi se tužilaštvo moglo ozbiljnije pozabaviti ovim navodima:

,,Mislim da je samo ponašanje ANB krajnje sugestivno prema Državnom tužilaštvu i policiji i mislim da u jednoj zemlji u kojoj jedna obavještajna služba nije spremna i voljna da se ozbiljno pozabavi optužbama protiv svojih službenika , koji su dokumentovano na tom snimku, teško se može očekivati da će Državni tužilac zaista ozbiljno shvatiti to što je ANB u dvorište Tužilaštva i policije prebacila tako vruć krompir. Ovo posebno iz razloga što Državnom tužilaštvu, kao što znamo trebaju mjeseci i godine da istraži mnogo jednostavnije slučajeve nego što je uključenost službenika ANB u određene kriminalne radnje, za koje se bavodno sumnjiči na samome snimku a da ne govorimo tehničkim kapacitetima Tužilaštva da ispita da li je taj snimak autentičan i da li su navodi iz njega tačni. Jer ako nam je Tužilaštvo reklo da nije u stanju da prevede informacija sa engleskog na naš jezik onda je naučna fantastika očekivati da će oni biti u stanju i biti sposobni da utvrde da li je jedan video snimak autentičan.,,

Agencija za nacionalnu bezbjednost u saopštenju objavljenom u srijedu tvrdi da nema podataka da je njen službenik Vladeta Rakočević imovinu stekao ne nezakonit način.

I sam Rakočević je odbacio tvrndje da je umiješan u ilegalne poslove navodeći da je sporni snimak montirana izmišljotina. On tvrdi da je velelepni turistički komleks nadomak Mojkovca izgradio zahvaljući izdavanju kuće u Podgorici međunarodnim organizacijama, ne navodeći o kojim se organizacijama radi.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG