Dostupni linkovi

Vanredna vijest

UNS: Ćuruviji ulica u BeograduBeogradske vlasti saglasne su sa predlogom Udruženja novinara Srbije da se jedna ulica u glavnom gradu nazove po novinaru Slavku Ćuruviji.Komisija Skupštine Beograda za spomenike i nazive ulica i trgova obavijestila je Udruženje novinara Srbije (UNS) da je saglasna sa inicijativom da jedna ulica ponese ime ubijenog novinara.

Prema riječima predsjednika komisije Slobodana Stanimirovića, predlog UNS je uvršten u Rezervni fond ulica i iskoristiće se kada se za to steknu odgovarajući uslovi.

U pismu koje je UNS 11. marta uputio Skupštini grada Beograda navodi se da se 11. aprila navršava 11 godina otkako je Ćuruvija ubijen.

"Ako demokratska vlast čitavu deceniju posle 5. oktobra nije u stanju da pronađe njegove ubice niti da otkrije imena nalogodavaca, smatramo da bi Skupština Beograda, u godini obilježavanja desete godišnjice 5. oktobra, morala da oda počast žrtvi koju je Slavko položio u ime demokratije i slobodnog novinarstva", stoji u pismu.

Ćuruvija je, podseća UNS, izgubio život zbog toga što nije prihvatao cenzuru vlasti, niti gušenje slobode medija koje je vlast nametala u poslednjim godinama režima Slobodana Miloševića.Ubistvo su možda izvršili pripadnici mafije, ali nalog je po svemu sudeći došao sa vrha državne vlasti, naglašava se u saopštenju, koje je potpisala predsjednica Ljiljana Smajlović.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG