Dostupni linkovi

Hrvatska Tesla banka sa kapitalom iz Srbije



U Novom Sadu potpisan sporazum o saradnji Vlade Vojvodine i Srpskog nacionalnog vijeća (SNV) u Hrvatskoj pri osnivanju “Tesla banke” u Zagrebu.

Osnivački kapital “Tesla banke” pretežno bi bio iz Srbije.Predsednik SNV-a Milorad Pupovac rekao je da je obezbeđivanje osnivačkog kapitala posljednji korak uoči predavanja zahteva Narodnoj banci Hrvatske za dobijanje licence za rad “Tesla banke”, koja bi prema svom načinu poslovanja bila razvojna.

"Pretpostavljam da će sve formalnosti oko osnivanja banke biti završene na jesen, a kada bude počela da radi banka će pretežno biti okrenuta povratnicima, ljudima koji su ostali u Hrvatskoj i izbeglicama iz Srbije koje žele da se vrate i započnu svoj biznis", rekao je Milorad Pupovac.

Prema njegovim riječima, banka će funkcionisati kao razvojna i biće okrenuta prema Srbima koji žive u Hrvatskoj, ali će biti i faktor uzajamnog poverenja dve države i simbol povratka srpskog stanovništva u Hrvatsku.

Predsjednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić rekao je da je donijeta odluka da Fond za razvoj Vojvodine bude prvi akcionar “Tesla banke” sa osnivačkim ulogom od 1,5 milion eura, što čini 10 odsto neophodnog osnivačkog uloga banaka u Hrvatskoj.

Pajtić je pozvao sve privrednike u Vojvodini koji su nekada živeli u Hrvatskoj da se uključe u taj projekat i postanu akcionari buduće “Tesla banke”, jer će time i efekti rada banke biti veći.

Kako je danas rečeno, banci je do sada pristupilo oko 10 000 malih akcionara, a u narednom periodu počeće upis velikih akcionara.Ukoliko Narodna banka Hrvatske da dozvolu za rad “Tesla banci”, to će nakon 10 godina biti prva novoosnovana banka u Hrvatskoj.

Sjedište banke bilo bi u Zagrebu, a vremenom bi se otvarale filijale banke u svim većim gradovima u Hrvatskoj gdje živi veći broj srpskih porodica.
XS
SM
MD
LG