Dostupni linkovi

SDS protiv gradnje spomenika papi u Banja LuciSrpska demokratska stranka (SDS) najavila je danas da će pozvati građane Banje Luke “na plebiscitarno izjašnjavanje ako premijer Republike Srpske Milorad Dodik ili bilo ko drugi iz vlasti RS-a na bilo koji način podrži ili da dozvolu za gradnju spomenika papi Jovanu Pavlu II u Banja Luci”.

Član Glavnog odbora SDS-a Đorđe Umićević zamjera premijeru RS-a Miloradu Dodiku što je “olako” podržao ideju da se spomenik papi Jovanu Pavlu II podigne u Banja Luci, ističući da “premijer RS-a nema pravo da RS svojata kao isključivo svoju republiku i da šalje takve poruke”.

On je na pres-konferenciji u Banjoj Luci Dodika optužio za “samovolju i drsko ponašanje” i upitao da li je “to cijena nekih dogovora i koalicija Dodikove stranke s HDZ-om u BiH”, kao i “podilaženje hrvatskom predsjedniku”.

Umičević je rekao da ako “multietničko Sarajevo, kako ga neki predstavljaju, ne želi papin spomenik zašto to treba Banjoj Luci”, iznoseći zamjerke zbog nekih postupaka pape Jovana Pavla II “koji nisu išli za dobro srpskom narodu”, između ostalog i to da je “prilikom posjete SAD-u 1993. godine poručio tadašnjem američkom predsjedniku Bilu Klintonu da bi trebalo bombardovati Srbe”.

Premijer RS-a Milorad Dodik je prethodno rekao da nema ništa protiv toga da se papi Jovanu Pavlu II podigne spomenik u Banjoj Luci.

IZ HDZ-a je saopšteno da su, nakon poruka iz Sarajeva da će spomenik papi biti srušen ako bude podignut u ovome gradu, Dodik, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i banjalučki biskup Franjo Komarica dogovorili da spomenik papi bude izgrađen u Banja Luci.
XS
SM
MD
LG