Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nenad Pejic: Srbija - pobjeda poklon ¨srpskom narodu¨, a poraz?


Gotovo je - nema više dilema za koga će se navijati na Balkanu. Ostalo je još malo u stvari. Kad budu igrali Njemačka i Engleska, zapadni dio bivše Jugoslavije će navijati za Njemačku (¨tradicionalno¨prijateljstvo), dok će istok navijati za Englesku (¨tradicionalno¨ prijateljstvo). Istina je samo da su prvi pomogli zapadu, a drugi istoku. Tako se ¨tradicija¨miješanja sporta i politike nastavlja i dalje, ali na emocinalnom nižem nivou.

Kada je prije koji dan Srbija pobijedila Njemačku, Beograd je bio preplavljen patriotizmom i nogometnim zanosom. Baš kao što bila, recimo i Hrvatska, da se plasirala na svjetsko prvenstvo. Ništa neobično i posve normalno. Možda sam ja preosjetljiv na ono što se definira nacionalnim ili etničkim, ali evo primjera. Kad je Srbija pobijedila Njemačku, trener Antić (uvaženi svjetski stručnjak, jedna od svega dvojice koji su trenirali i Real Madrid i Barcelonu) je izjavio da tu pobjedu ¨poklanja srpskom narodu.¨ U redu, ali da li u Srbiji žive samo gradjani srpske nacionalnosti? Da li ta izjava znači da trener pobjedu nije poklonio muslimani, hrvatima, madjarima, crnogorcima koji su gradjani Srbije? Naravno, da trener to nije imao na umu, niti mu je to bila želja. Ali, kad u našoj svijesti prevladava NACIONALNO tada se takve stvari i dešavaju. Sada, nakon poraza od Australije, kome se poklanja poraz? Nije valjda srpskom narodu?

Ni pobjeda nad Njemačkom niti porazi od Australije i Gane nemaju ama baš nikakve veze sa patriotizmom. I trener i igrači, najbolji u svojoj državi, su plaćeni da se bave tim poslom, i to dobro, i njihov posao nije da ¨ginu¨ za svoju državu nego da odrade posao kako najbolje umiju. Sve drugo je manipulacija sa gradjanima i sa igračima. Ugledne e-novine sa pravom ukazuju da bi ¨bez patriotskih „hladnih obloga“, nakon prikazanog igrači morali sami da plate put nazad. Jednostavno, pokazali su malo ambicije i znanja za tako ozbiljan turnir.¨ http://www.e-novine.com/sport/sport-fudbal/38587-Zasluen-kraj-prosene-Srbije.html


Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG