Dostupni linkovi

Minsk: Bakijev u Bjelorusiji iz humanitarnih razlogaBjelorusija se zalaže za što skoriju stabilizaciju stanja u Kirgistanu i sticanje legitimiteta privremenih vlasti, a nema ''nekakvu posebnu politiku'' prema svrgnutom predsjedniku Kurmanbeku Bakijevu, izjavio je u utorak šef bjeloruske diplomatije Sergej Martinov.

''Polazeći od ljudskih i humanitarnih razloga, Bjelorusija je pozvala Kurmanbeka Salijeviča u republiku i na tome se politika završava'', rekao je Martinov nakon susreta sa šefom ruske diplomacije Sergejom Lavrovom u Minsku.

''Želimo kirgistanskom narodu što skorije rješavanje postojećih problema, prekid krvoprolića i nasilja'', rekao je šef bjeloruske diplomatije. Lavrov je, pak, ponovio stav Moskve da rukovodstvo Kirgistana samo treba stabilizirati situaciju u zemlji.

''Spoljnu pomoć trebaju ograničiti na te oblike koji zadovoljavaju kirgistanske vlasti'', rekao je ruski ministar i dodao da je potrebno ''učiniti sve kako bi kirgistanske vlasti mogle održati'' referendum na transparentan i pošten način.

''To je prvi važan korak koji će vratiti situaciju na pravni kolosijek'', rekao je šef ruske diplomatije.Lavrov je rekao da je potrebno potom na temelju rezultata referenduma, najavljenog za 27. juni, pripremiti izbore.

Glavno tužiteljstvo Bjelorusije odbilo je 15. juna zahtjev Biškeka za ekstradiciju svrgnutoga kirgistanskog predsjednika.

Nakon masovnih protesta u Kirgistanu 6. i 7. aprila na vlast je došla opozicija i formirala privremenu vladu, a Bakijev je 15. aprila potpisao izjavu o povlačenju.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko izjavio je 20. aprila da se Bakijev i njegova obitelj nalaze u Minsku pod zaštitom države i njegovom zaštitom, prenio je Tanjug.
XS
SM
MD
LG