Dostupni linkovi

Davutoglu:Želimo da Mostar bude simbol mira na Balkanu



Želimo da Mostar bude simbol mira na Balkanu, rekao je u utorak turski ministar inostranih poslova Ahmet Davutoglu, najavljujući osnivanje trilateralne tehničke grupe te ekonomskog foruma zajedno s hrvatskim kolegom Gordanom Jandrokovićem i bosanskohercegovačkim Svenom Alkalajem.

Treći po redu trilaterelni sastanak šefova diplomatije Hrvatske, BH i Turske održan je na rubu sastanka Procesa saradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) kojim ove godine predsjedava Turska.

Sagovornici su se složili kako su odnosi Hrvatske, Turske i BiH od strateške važnosti za jugoistočnu Europu. U tom smislu i današnji sastanak ocijenili su potvrdom nastavka dobre saradnje koje tri zemlje dijele u cilju postizanja napretka u regiji, te pomoći i podrške BiH.

Kako bi trilateralna saradnja u budućnosti dodatno ojačala, ministar Jandroković predložio je osnivanje radne grupe na čelu s državnim sekretarima i političkim direktorima koji bi razmatrali prijedloge zajedničkih projekata. U cilju unaprjeđenja međusobne ekonomske saradnje također je predložio organiziovanje privrednog foruma triju država kojem bi Hrvatska bila domaćin.

Obje inicijative podržali su i ministri Alkalaj i Davutoglu.
XS
SM
MD
LG