Dostupni linkovi

CNN otkazao agencijski servis AP


Televizijska mreža CNN saopštila je da otkazuje pretplatu na američku novinsku agenciju Asošiejted pres (AP) i najavila da će se ubuduće više oslanjati na sopstvene snage za prikupljanje vijesti.

"Nećemo više koristiti servis i materijale AP-a", rekao je prošle noći predsednik CNN Worldwide Džim Valton u poruci zaposlenim u toj TV mreži. Dodao je da će se od sada CNN prije svega oslanjati na svoje izvore vijesti.

Valton je rekao da manje oslanjanje na spoljne izvore znači da će više da se investira u sam CNN, što će novinare te mreže učiniti "kreativnijim i snalažljivijim".

Pol Kolford portparol agencije AP, rekao je da oni nijesu mogli da postignu dogovor sa CNN-om o pretplati na njen servis. "Nažalost gledaoci CNN-a više neće imati pristup hitnim informacijama iz AP-a i AP-ovim izvještajima iz cijelog svijeta", rekao je Kolford. Ugovor CNN-a i AP-a ističe krajem juna.

AP, jedna od velikih svjetskih novinskih agencija zajedno sa AFP-om i Rojtersom, prošle godine prijavila je pad dobiti od 65 odsto pošto su se teškoće novinske industrije u SAD odrazile i na samu agenciju.

CNN koristi engleski servis francuske novinske agencije AFP i agenciju Rojters.

Jedan broj američkih novina, pogođenih padom prihoda or reklama, smanjenim tiražom i odlaskom sve većeg broja čitalaca na besplatne internet sajtove, vrši pritisak na AP da smanji tarife za pretplatu na njen servis.
XS
SM
MD
LG