Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Dačić: Srbija zainteresovana za mir i stabilnost u BiH


Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Banjaluci da je Srbija veoma zainteresovana za mir i stabilnost u BiH, a samim tim i za očuvanje Republike Srpske.

"Srbija treba da bude faktor stabilnosti i mira u čitavom regionu, naravno, braneći svoje nacionalne i državne interese i time ne narušavajući interese drugih naroda i država u regionu", istakao je Dačić.

Navodeći da je Srbija jedna od potpisinica Dejtonskog sporazuma, on je rekao da to podrazumeva da je ona garant ne samo RS, već i ukupnog političkog ustrojstva BiH, odnosno i Federacije BiH i države BiH. Prema njegovim rečima, sve promene u BiH treba da budu rezultat dogovora dva entiteta i tri naroda

Premijer RS Milorad Dodik rekao je da je danas razgovarano o realizaciji zaključaka koji su 8. juna doneti na sastanku Veća za saradnju RS i Srbije, kao i o poboljšanju saradnje kako bi i RS i Srbija što lakše prebrodili svetsku ekonomsku krizu.

"Srbija je danas važan faktor političkog života u regionu, posebno u BiH... Srbija se poslednjih godina vraća na poziciju tumača i garanta Dejtonskog sporazuma, što je za nas veoma važno imajući u vidu da je prethodnih sedam, osam godina bila isključena iz bilo kakve mogućnosti da učini bilo šta kao potpisnica Dejtonskog sporazuma", kazao je Dodik.
XS
SM
MD
LG