Dostupni linkovi

Josipović odao počast žrtvama u Teznom i Blajburgu


Predsednik Hrvatske Ivo Josipović položio je danas venac i zapalio sveće kod spomenika poratnim žrtvama iz maja 1945. na groblju Dobrova u mariborskom prigradskom naselju Teznom, izrazivši nadu da će se tim činom zaključiti jedan krug sporova vezanih uz antifašističku istoriju Hrvatske.

Josipović je u kratkoj izjavi novinarima nakon polaganja venca istakao zadovoljstvo što su se odavanju počasti stradalima u Teznom pridružili predstavnici Saveza antifašističkih boraca Hrvatske (SAB), pokazavši time snagu pobednika koji su spremni da se suoče i s tamnim stranama svoje pobede, prenosi Hina.

"Zahvaljujem svima koji su došli jer se ovime zatvara jedan krug prijepora oko antifašističke povijesti Hrvatske, koja je nesumnjivo imala i ovu jednu stranu koja takva nije trebala biti", kazao je on.

Tezno pored Maribora jedna je od najvećih evidentiranih masovnih grobnica poratnih žrtava u Sloveniji, koje su 1945. poubijale jugokomunističke vlasti, i verovatno i najveća u kojoj se nalaze Hrvati vraćeni iz Blajburga, a u zatrpanom više kilometara dugom protivtenkovskom rovu nalaze se kosti najmanje 18.000 ljudi, većinom vojnika NDH, koji su na područje današnjeg groblja Dobrova dovođeni iz logora u Mariboru i streljani, navodi Hina.

Hrvatski predsednik se nakon Tezna s delom delegacije uputio prema Blajburgu, gde je položio venac na Spomen-obeležje.

Većina predstavnika Saveza antifašističkih boraca i predstavnici SNV na čelu s Miloradom Pupovcem nisu želeli da produže u Blajburg.

Vesna Konstantinović Čulinović iz SAB-a rekla je novinarima da predstavnici tog udruženja "nemaju šta da traže u Blajburgu".

"Tamo nema žrtava, a pogotovo nema nevinih žrtava", rekla je ona.

"Bleiburg nije mjesto stradanja, nego mjesto obnavljanja ideologije i političkih vrijednosti koje ne mogu prihvatiti i koje moraju ostati iza nas ako se želimo okrenuti budućnosti", obrazložio je Pupovac novinarima svoj neodlazak u Blajburg.
XS
SM
MD
LG