Dostupni linkovi

Slovačka blokira paket pomoći Grčkoj


Slovačka se dvoumi da li da potpiše učešće u paketu garancija i pomoći Grčkoj, na koje se obavezala Vlada dosadašnjeg premijera, Roberta Fica.

Ekonomisti upozoravaju da time Slovačka pravi velike probleme Evropskoj uniji, jer paket od prvih 110 milijardi evra pomoći, garancija od ukupno 500 milijardi evra od EU i još 250 milijardi od Međunarodnog monetarnog fonda, može da stupi na snagu tek kada ga potpiše svih 16 članica eurozone.

"To bi na tržišta poslalo izuzetno loš signal. Iako je Slovačka mala zemlja, to bi pokazalo da evrozona nije jedinstvena", ocenio je analitičar briselskog Centra za evropsku politiku, Janis Emanuelidis, prenosi Blic.

"Ako Slovačka sada odbije da pomogne, ne bi mogla da očekuje da će dobiti pomoć od Unije ako sama zapadne u probleme", upozorio je Emanuelidis.

Odlazeći premijer Slovačke pozvao je u petak na sastanak predstavnike četiri stranke desnice, na čelu sa Slovačkom demokratskom hrišćanskom unijom, koje pregovaraju o novoj koalicionoj vladi, da se dogovore o podršci paketu pomoći.

Stranke buduće vladajuće koalicije su to kategorično odbile i prebacile svu odgovornost za tu pomoć na odlazeću Vladu.
XS
SM
MD
LG