Dostupni linkovi

Brammertz odbacuje osnovanost zahtjeva da se Mladić proglasi mrtvim


Glavni tužitelj Haškog suda (ICTY) Serge Brammertz u petak je izjavio kako se potraga za haškim bjeguncem, optuženim za ratne zločine i genocid u BiH Ratkom Mladićem temelji na pretpostavci da je on još uvijek živ, odbacujući osnovanost zahtjeva Mladićevog advokata da ga se proglasi mrtvim.

Na traženje novinara u sjedištu UN-a u New Yorku da komentariše prošlosedmično podnošenje zahtjeva sudu u Beogradu da Mladića proglasi mrtvim, Brammertz je kazao kako Hag "radi na osnovu pretpostavke da je on još uvijek živ".

"Operativne službe u Srbiji slijede određeni broj istražnih tragova. Njihove i naše procjene govore da se on i dalje krije, i da je potraga opravdana", rekao je Brammertz.

Na pitanje ima li neki konkretan podatak o tome da je Mladić negdje viđen posljednjih godina, po čemu bi se znalo da je još živ, on je izbjegao direktno odgovoriti i rekao kako "ne može ulaziti u operativne detalje i ne želi stvarati teškoće srbijanskim službama u potrazi".

Brammertz je naglasio kako haško tužilaštvo "snažno vjeruje da se on još uvijek krije u regiji, što opravdava sadašnje operacije".
XS
SM
MD
LG