Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Srbija zadovoljna Bramercovim izveštajem u UNDirektor kancelarije Nacionalnog saveta Srbije za saradnju s Tribunalom u Hagu Dušan Ignjatović pozitivno je ocenio izveštaj glavnog tužioca Serža Bramerca (Serge Brammertz) na sednici Saveta bezbednosti UN.

"Bramercov govor je veoma pozitivan i ispunio je naša očekivanja da će takav i biti. Zadovoljni smo".

On je rekao da će Srbija nastaviti da "čini sve što je u njenoj moći da održi nivo saradnje" sa Sudom u Hagu i da "reši pitanje dva begunca (Ratka Mladića i Gorana Hadžića), jer ne postoji drugi način nego da budu locirani i privedeni pravdi".

Bramerc je rekao da je neophodno da Srbija pojača napore za nalaženje i hapšenje preostalih begunaca.

On je izjavio je da su u proteklih šest meseci vlasti Srbije nastavile sa operativnim aktivnostima u cilju hapšenja Mladića i Hadžia, ali da su one dale "par opipljivijih rezultata".

Stoga je neophodno da Beograd razmotri sadašnji način potrage, proširi istragu i pojača napore da se Mladich nađe i uhapsi.

Bramerc je ocenio pozitivnim saradnju Hrvatske, ističuči da ostaje nerešeno pitanje topničkih dnevnika iz operacije Oluja.

U istom tonu je i izveštaj o BiH, s tim što je pozvao na odlulčniju akciju u razotkrivanju mreže pomagača haških begunaca.

Predsednik Tribunala Patrik Robinson (Patrik) podneo je ranije danas na istoj sednici svoj izveštaj o radu Suda i naveo da je neophodano formiranje fonda za pomoć žrtvama ratnih zločina.
XS
SM
MD
LG