Dostupni linkovi

Samit EU o ekonomskoj krizi



Šefovi država ili vlada Evropske unije počeli su danas u Briselu sastanak na kojem treba da usvoje strategiju postojanog ekonomskog rasta i otvaranja radnih mesta, a pozvani su i da ojačaju ekonomsku uniju i time odbrane sistem evra.

Britanski premijer Dejvid Kameron je izjavio uoči samita da će njegova zemlja preuzeti veoma aktivnu ulogu u EU i poručio da Unija mora da se usredsredi na "suštinska, a ne na pitanja reformi".

Nemačka kancelarka Angela Merkel potvrdila je uoči skupa da njena zemlja ali i Francuska podržavaju uvođenje novih i oštrijih poreza u finansijskom sektoru.

Predsednik konfederacije evropskih sindikata Džon Monk strahuje da će kresanje budžeta izazvati veću recesiju i kaže da je potrebno naći druge načine za izlazak iz krize, uključujući smanjenje troškova države.

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo i špansko predsedništvo Unije su u sredu u raspravi o strategiji razvoja "Evropa 2020" istakli su da posle opsežnih mera odbrane poljuljane "zone evra", sada treba osnažiti ono što po Lisabonskom ugovoru predstavlja "ekonomska unija" evropske dvadesetsedmorice.
XS
SM
MD
LG