Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Haški osuđenik Gvero traži puštanje na sloboduHaški osuđenik Milan Gvero, kojeg je nedavno Tribunal u Hagu nepravosnažno osudio na pet godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti počinjenih u Srebrenici, zatražio je od predsjednika Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) da bude ranije pušten - prenosi BIRN - Justice Report.
Gvero, bivši pomoćnik komandanta za moral, pravna i vjerska pitanja Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), zatražio je da bude ranije pušten jer je u pritvorskoj jedinici suda proveo već četiri godine i 39 dana, što je više od dvije trećina kazne.

Osim toga, njegova odbrana je zatražila da bude pušten na slobodu tvrdeći da to neće predstavljati prijetnju javnosti, kao i zbog činjenice da mu je zdravstveno stanje pogoršano.

Gvero je 10. juna 2010. osuđen za zločine protiv čovjecnosti počinjene u julu 1995. u Srebrenici. Zajedno s njim osuđeni su Ljubomir Borovčanin - na 17, Radivoje Miletić - na 19 i Vinko Pandurević - na 13 godina zatvora te Vujadin Popović i Ljubiša Beara na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida, a Drago Nikolić na 35 godina zbog pomaganja u genocidu i ubistvu oko 7.000 muškaraca i dječaka.

Iako po pravilima Tribunala osoba može biti puštena ranije na slobodu samo kada je pravosnažno osuđena i nalazi se na odsluženju kazne, Gverina odbrana se poziva na "najmanje jedan slučaj" u kojem je odobreno puštanje na slobodu odmah nakon prvostepene presude, a prije ulaganja žalbi na nju, te traži da se tako postupi i u ovom slučaju.
XS
SM
MD
LG