Dostupni linkovi

Josipović zatražio istragu o učešću vojne klape na koncertu u Splitu



Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je danas da je tražio istragu o nastupu vojne klape "Sveti Juraj" na splitskom koncertu podrške hrvatskim generalima koje je Haški tribunal optužio za ratne zločine.

Koncert je održan u nedelju u splitskoj Spaladium areni pod nazivom "Za istinu" uz direktan prenos na Hrvatskoj radioteleviziji (HRT), a na njemu je učestvovala i klapa Hrvatske ratne mornarice "Sveti Juraj".

Josipović je ocijenio da je riječ "o potencijalno štetnom događaju", izrazivši nadu da on ipak neće nanijeti štetu Hrvatskoj.

Josipović je rekao da su on i predsjednica Vlade Jadranka Kosor puno radili na vjerodostojnosti Hrvatske pred Haškim tribunalom da bi do tog događaja došlo "neposredno pred uključenje Hrvatske u EU".

Više hrvatskih nevladinih organizacija protestovalo je zbog toga što je koncert "Za istinu" prenosio HRT, ocijenivši u saopštenju za javnost da je to bilo "na granici ratnohuškačke propagande".

Oni smatraju da je prekršeno više odredaba Zakona o HRT-u, kao i da je ta televizija "stala iza jednostranog tumačenja nedavne ratne
prošlosti i takvo tumačenje u programu promovisala".

To saopštenje su potpisale, između ostalih, Inicijativa mladih za ljudska prava, Građanski odbor za ljudska prava, Centar za mirovne studije i Centar za suočavanje s prošlošću.
XS
SM
MD
LG