Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Jeremić:Postoji samo granica između Crne Gore i SrbijeMinistar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je danas u Budvi da ne postoji granica između Crne Gore i Kosova već samo granica između Crne Gore i Srbije. Jeremić je to reako komentarišući pitanje demarkacije granice između Crne Gore i Kosova koje traže prištinske vlasti.

Ministar inostranih poslova Srbije je poručio da je Beograd na raspolaganju Podgorici za "svako tehničko sagledavanje granice koja je već jasno demarkirana" te da razgovori sa bilo kim trećim, Srbija doživljava kao ugrožavanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje koje se neće tolerisati.

Crnogorski šef diplomatije Milan Roćen ocijenio je da je pitanje demarkacije granice Crne Gore i Kosova tehničko pitanje te da postoji dobra volja da se oko tog tehničkog pitanja nađe rješenje.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi optužio je u nedjelju crnogorske vlasti da "namjerno zatvaraju oči" pred graničnim pitanjima i naveo da je nedavno uputio pismo Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore sa zahtjevom da se počne sa demarkacijom granice.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore saopštilo je u nedelju da nije dobilo takav zahtjev od kosovskih vlasti.

Redžepi je prištinskim medijima ranije kazao da su "crnogorski građani pomjerili jedan od ključnih graničnih obilježja i ušli u teritoriju Kosova", zbog čega, kako je naveo, stanovnici s druge strane granice ne mogu da koriste svoja imanja.

Mještani nekoliko kosovskih sela u okolini Peći i Dečana protestvovali su početkom godine zbog toga što su, kako tvrde, zauzeta njihova imanja, koja su poslije potpisivanja Kumanovskog sporazuma 1999. godine ostala na teritoriji Crne Gore.

Zvanična Podgorica je u više navrata saopštila da pitanje granice sa Kosovom ne treba politizovati.
XS
SM
MD
LG