Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Protesti u Rumuniji protiv vladinih mjera štednjeDemonstranti u Bukureštu su opkolili zgradu rumunskog parlamenta zahtevajući ostavku Vlade zbog drastičnih mjera štednje koje pogađaju zaposlene u državnom sektoru i penzionere.

U protestima u centru Bukurešta učestvuje oko 20 000 ljudi. Zabilježen je i incident kada je jedan žandarm udario učesnika protesta i upotrebio suzavac.
Ni tropska vrućina od 38 stepeni nije spriječila gnijevne Rumune da se pridruže demonstracijama u Bukureštu. Ljudi su rešeni da izdrže jer, kako kažu, "nemaju više šta da izgube".

"Dosta je sirotinja plaćala za sve. Već 20 godina plaćamo ono što je vlada ukrala. Sada je vreme da oni plate", kaže Gaina Marian, koji radi u policiji.Hiljade zaposlenih u državnoj upravi i penzionera, okružilo je parlament, i čak pokušalo da uđe u zgradu, a blokiran je i saobraćaj u okolnim ulicama.

Na protestnom mitingu skandira se "Dolje Basesku!","Dolje diktator!", "Dolej Vlada!", "Ostavka!", a na transparentima piše i "Zaustavite genocid!".
Vladine mjere štednje odnose se na smanjenje plata zaposlenih u javnom sektoru za 25 odsto i penzije za 15 procenata.

Najnezadovoljniji su penzioneri koji kažu da su očajni, da neće otići sa demonstracija uprkos velikoj vrućini jer će "ionako umrijeti jer nemaju novca za lijekove i za hranu".

Sindikati su organizovali današnji protest upravo u vreme kada se u Parlamentu razmatra zahtjev opozicione Socijaldemokratske partije da se izglasa nepovjerenje Vladi Emila Boka zbog mjera štednje koje udaraju najosetljivije kategorije stanovništva.

Mediji podsjećaju da je glasanje o nepovjerenju vladi unaprijed osuđeno na neuspeh jer vlada ima sigurnu poslaničku većinu.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG