Dostupni linkovi

Ubistvo mladića povod etničkom maltretiranju Roma


Selo Jabuka kod Pančeva, 15. jun 2010, foto: Radovan Borović
Selo Jabuka kod Pančeva, 15. jun 2010, foto: Radovan Borović
U selu Jabuka kod Pančeva već danima traje zastrašivanje i maltretiranje Roma na rasnoj osnovi. Stotine meštana okuplja se svako veče ispred osnovne skole i kamenuje kuće Roma, zbog ubistva Dejana S. starog 17 godina. Meštani su prepuni besa i ogorčenja. Romi su se povukli u svoje kuće i ne izlaze na ulice.

Protesti su se pretvorili u širenje rasne i nacionalne mržnje. Tako je tamošnja policija i gradska uprava okvalifikovala okupljanja revoltiranih meštana:

Sve je počelo nakon što je u četvrtak ubijen sedamnestogodišnji Dejan S. Za taj zločin osumnjičen je njegov vršnjak romske nacionalnosti, koji je priveden. Navodno, ubistvu su prethodile rasprave na Fejsbuku i prepirke oko krađe patika. Lokalna vlast nastoji da razgovara sa građanima i smiri strasti:

„Sinoć smo bili kod škole bilo 500 ljudi."


Selo Jabuka, Foto: Radovan Borović
RSE:
I šta ste zahtevali?

„Niko nije ništa zahtevao. Da se najure. Šta bi drugo. Ubili dečka. Džabe ga ubili. Najmirniji dečkić u selu. Ubili ga sedam puta ga nožem izbo. Pa gde to ima?"


RSE: A vi ste mu deda.

"Deda rođeni."


"To je bilo baš tu mali moj komšija. Valjda u vezi neke patike, šta ja znam. Kada je pravio sedamnesti rođendan, neku žurku. Dečija posla, znaš ono. Neće omladina da popusti garantovano. E, sad šta će da bude. Ko to zna."


RSE: Prosto nemoguće je pronaći videti, Roma ovde u Jabuci?

"Ne verujem da ćete da vidite, zbog straha i te napetosti,“
kaže jedan meštanin Jabuke.

Klasični rasizam


Potpredsednik svetskog parlamenta Roma Dragoljub Acković, kaže za naš program da se jedan tragičan događaj ne sme pretvoriti u linč protiv svih Roma:

“Veoma se zalažem da vinovnik tog nemilog događaja bude adekvatno kažnjen, ali u svakom slučaju osuđujem to što se radi sa pripadnicima čitave Romske nacije. Mislim da taj događaj ne bi trebao da podigne emocije do te mera da se prema čitavom romskom naselju čine nasilja kakva se nikada i nigde ne čine”
, kaže Acković.


Marko Karadžić, Foto: Vesna Anđić
I državni sekretar Ministarstva za ljudska i manjinska prava Marko Karadžić, rekao je našem radiju, da se hitno moraju uhapsiti odgovorni za organizovanja protesta zbog ubistva Dejana S. iz Jabuke, jer su oni te proteste, kako kaže, pretvorili u rasistički obračun sa Romima:

”Nema drugog termina do rasizma. Klasičnog rasizma gde su pojedinci i grupe iskoristili stravičan slučaj ubistva maloletnog dečaka da ispolje svoju mržnju i pozovu na linč građane Republike Srbije romske nacionalnosti koji žive u Jabuci.U skladu sa tim smatram da država ne treba da pregovara ni sa kim već da postupi u skladu sa zakonom i sve odgovorne uhapsi i naravno da kasnije nadležno tužilaštvo i pravosudni organi odrade svoj posao. Jer jedino na taj način možemo da pokažemo da svaki građanin bez obzira na nacionalnu pripadnost ima jednaka prava i jednako ga tretiramo kada se govori o zaštiti a da će oni odgovorni završiti u zatvoru”
, zaključuje državni sekretar Ministarstva za ljudska i manjinska prava Marko Karadžić.

Bolje nego ovde


Romi u Jabuci u strahu za svoju bezbednost, već tri dana ne izlaze iz kuća. Svako veče većina meštana neromske nacionalnosti okuplja se ispred seoske škole. Vlasti su pozvali na smirivanje tenzija. Policija patrolira naseljem a u Jabuci su i pripadnici žandarmerije.

“Ne bi trebalo to da se ponovi nego da se smiri. Svako radi svoj posao da bude mir i da se niko sa nikim ne dira”, kaže jedan meštanin romske nacionalnosti u selu Jabuka.

RSE: A pretnja?

„Pa ni pretnje da ne bude uopšte više. Pa može se sve lepo ako se hoće.“


Selo Jabuka, Foto: Radovan Borović
RSE:
Je li vi strahujete za svoju bezbednost?

„Pa nego kako. Svako ne samo ja“.


RSE:
Jel vas strah?

„Pa jeste, kako ne."


RSE: Ljudi ne izlaze iz kuća?

"Ne izlaze, ne izlaze, plaše se ljudi. Nije to lepo, nije lepo. Gde god da ideš bolje je nego ovde“,
sa zebnjom izgovara reči sredovečna Romkinja.

*****
Pročitajte i ovo
Amnesti traži obustavu kredita Srbiji zbog Roma

U Beogradu raseljen “Karton siti”
“Gazela” čeka rešenje problema raseljenih Roma
Obrazovanje najveći problem Roma u Srbiji

XS
SM
MD
LG