Dostupni linkovi

Velika Britanija: Kameron podnosi izvještaj o “Krvavoj nedjelji”



Britanski premijer Dejvid Kameron danas će pred Donjim domom Parlamenta podnijeti izvještaj o Krvavoj nedjelji, masakru nad sjevernoirskim demonstrantima iz 1972. godine, poslije istrage koju su trojica sudija vodila punih dvanaest godina.

Britanski vojnici su 30. januara 1972. godine ubili 14 demonstranata u Londonderiju. Novu istragu o masakru poznatijem pod nazivom Krvava nedjelja pokrenuo je još 1998. godine tadašnji britanski premijer Toni Bler.

U okviru istrage koja je koštala 230 miliona evra sudije su ispitale 900 svjedoka i prikupile 2 500 izjava učesnika događaja.

Stanovnici Sjeverne Irske i rodbina žrtava s nestrpljenjem očekuju rezultate istrage, nadajući se da će konačno biti krivično gonjeni krivci za masakr nad nenaoružanim i uglavnom maloljetnim demonstrantima.

Sam događaj u kojemu je 1972. godine ubijeno 14 osoba i ranjeno 29 demonstranata pokrenuo je talas nasilja u Sjevernoj Irskoj u kojemu su, do primirja 1989. godine između britanske Vlade i IRA, život izgubile četiri hiljade ljudi.
XS
SM
MD
LG