Dostupni linkovi

Raste broj žrtava međuetničkog nasilja u Kirgistanu




Dinka Jurković

Dramatična dešavanja u etničkom sukobu između većinskih Kirgiza i manjinskih Uzbeka na jugu Kirgizstana još se ne smiruju.

Agencije su izvijestile o 117 mrtvih i oko 1500 ranjenih, mada međunarodno povjerenstvo Crvenog križa (ICRC) tvrdi kako je broj žrtava puno veći.

Aktivisti ICRC-a izvijestili o zajedničkoj grobnici pored grada Osha u koju polažu na desetine mrtvih, a istovremeno veliki broj poginulih još uvijek leži po ulicama ovog grada, gdje su počeli sukobi na jugu zemlje prije četiri dana.

Desetine tisuća etničkih Uzbeka iz Osha i Jalal-Abada bježe ka uzbekistanskoj granici kako bi izbjegli kirgizstanske naoružane grupe optužene za ulično ubijanje.

Ovo je najkrvaviji sukob u zemlji u posljednih dvadeset godina.

Reporeter Radija Slobodna Evropa u Jalal- Abadu Rysbai Abramov javlja da nema znakova jenjavanja sukoba:

„Nekoliko puta mogla se čuti pucnjava na glavnim ulicama grada, kao i oko vladine zgrade. Vidio sam jutros da su zgrada hotela „Nauruz“ i kafea „Shirin“ pod vatrom. Vidio sam i kako pokušavaju ugasiti zapaljenu kuću.“

Reporter takođe javlja o velikom broju mladića koji se okupljaju u centru. Oni optužuju Kadryjana Batyrova, lidera uzbekistanske zajednice, za eskalaciju nasilja.

Zvaničnici koji su uveli policijski sat, ukinuli su dotok plina kako bi spriječili paljenje kuća.

Tvrde da su „dobili informacije iz distrikta Suzak, izvan Jalal-Abada o grupi nepoznatih počinitelja koji provociraju lokalno stanovništvo, prisiljavajući ih da izađu na ulice.“

Grad Osh, 13 jun 2010


U tom dijelu zemlje, Uzbeci su većinsko stanovnistvo.

Humanitarna situacija kritična

U međuvremenu pucnjava se čuje i u Oshu, gdje je ubijena većina nastradalih.

Novinske agencije citiraju uzbekistanske zvaničnike koji govore o oko 60.000 izbjeglica sa juga Kirgizstana koji su registrirani u uzbekistanskoj graničnoj pokrajini Anjidon.

Većina izbjeglih su žene, djeca i starije osobe dok su muškarci u najvećem broju ostali kako bi zaštitili svoju imovinu.

Crveni križ upozorava da je humanitarna situacija na jugu Kirgizstana postala „kritična“. U Luxembourgu, Catherine Ashton, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbijednost ističe:

“Vrlo je važno da nasilje prestane i da se pokrenu naprijed, na način kako su planirali, da pokušaju uspostaviti stabilnu vladu. Jasno je da smo u kontaktu sa Rusijom, tražeći za njih najbolje rješenje. Najvažnije u ovom trenutku je smiriti situaciju u zemlji.”

Predsjednik Rusije Dmitri Medvedev, takođe, ističe da etnički sukobi moraju prestati što je moguće prije.

Zabrinutost zbog razmere i prirode sukoba na jugu Kirgistana izrazio je i generalni sekretar UN Ban Ki Moon. On je već poslao svoje predstavnike u Bishkek, javila je kancelarija generalnog sekretara UN.

*****
Pročitajte i ovo:
Rusija zasad neće slati trupe u Kirgiziju

XS
SM
MD
LG