Dostupni linkovi

Nastavljeni sukobi na jugu Kirgizije, više od 80 mrtvih


Etnički sukobi između većinskih Kirgiza i manjinskih Uzbeka nastavljeni su i danas na jugu Kirgizije, gde je od petka najmanje 80 ljudi poginulo, više od hiljadu ih je ranjeno, a hiljade Uzbeka pobeglo je iz svojih domova pred nasiljem.

Veliki deo Oša, drugog po veličini grada u Kirgiziji, uništen je u požarima, radnje su opljačkane, a stanovništvo je suočeno sa nestašicom hrane.

Sukobi su danas nastavljeni i u Džalalabadu, takođe na jugu zemlje, gde su juče naoružane grupe Kirgiza zapalile Univerzitet, zauzele stanicu policije i opljačkale lokalnu kasarnu odakle su uzele jedno oklopno vozilo i drugo oružje.

U obližnjem selu Bazar-Kurgan, grupa Uzbeka ubila je šefa policije, a agencije su javile, prenoseći navode meštana, da Kirgizi iz okolnih oblasti stižu u to mesto naoružani metalnim šipkama, motkama i vilama.

Predsednica Roza Otunbajeva juče je priznala da je njena vlada izgubila kontrolu nad Ošem, iako je u taj grad poslala dodatan broj vojnika kako bi umirila sukobe.

Otunbajeva je zatražila od Rusije da pošalje svoje vojnike na jug zemlje, ali je iz Kremlja dobila odgovor da Moskva ne želi da se meša u "unutrašnje sukobe u Kirgiziji". Rusi su ipak poslali humanitarnu pomoć avionom, kojim su zatim evkuisane neke žrtve.

Vlasti i aktivisti za zaštitu ljudskih prava, međutim, upozoravaju da je broj žrtava sigurno veći jer se Uzbeci boje da zatraže pomoć lekara, a u zapaljenim zgradama u Ošu i dalje se nalazi veliki broj poginulih.
XS
SM
MD
LG