Dostupni linkovi

UN razmatraju smanjenje crne liste talibana


U nastojanju da se političkim rešenjem okonča skoro devetogodišnji rat u Avganistanu, jedan odbor UN razmatra da li da određene osobe ukloni s crne liste na kojoj su lideri talibana i Al Kaide, rekao je u subotu predstavnik UN u Avganistanu Stafan de Mistura.

Delagati na avganistanskoj nacionalnoj konferenciji - mirovnoj džirgi, održanoj ovog meseca u Kabulu, pozvali su Vladu i međunarodnu zajednicu da s liste na kojoj je 137 osoba, uklone neke lidere, što su talibani i ranije tražili. Osobama na toj listi su zamrznuti računi u bankama i zabranjeno im je da putuju.

"Uklanjanje s liste bila bi jasna poruka s mirovne džirge", rekao je de Mistura, dodajući da UN uvažavaju poruke s tog skupa. On je rekao da neki s liste možda više nisu živi, i da bi lista mogla biti i potpuno zastarela.

Odbor UN bi trebalo da do kraja juna završi preispitivanje liste i iznese preporuke Savetu bezbednosti UN koji ima poslednju reč.

"Ako želimo da mirovna džirga da rezultat, moramo iskoristiti zamah", rekao je de Mistura, dodajući da je cilj pomirenje koje, prema njegovim rečima, može biti postignuto jedino kroz "konstruktivno uključivanje".
XS
SM
MD
LG