Dostupni linkovi

Gejts:Iran bi mogao da razvije nuklearno oružje za tri godine



Američki ministar odbrane Robert Gejts ocijenio je u petak da bi Iran mogao da razvije nuklearno oružje u naredne tri godine, ali da još ima vremena da se izvrši pritisak na Teheran da odustane od nuklearnog programa.

Većina ljudi vjeruje da Iranci ne mogu da razviju nuklearno oružje još najmanje jednu ili dvije godine. Reći ću da obavještajne procjene idu od jedne do tri godine, rekao je Gejts nakon sastanka ministara zemalja članica NATO-a u Briselu.

On je napomenuo da posjedovanje nuklearnog materijala nije isto što i kompletno naoružanje i dodao da će međunarodna zajednica nastaviti da se angažuje po tom pitanju, prenio je Rojters.

Govoreći o usvajanju novog "paketa" sankcija u Savjetu bezbjednosti UN-a protiv Irana, Gejts je izrazio razočaranje zbog toga što je Turska glasala protiv rezolucije, ali je naglasio da to neće uticati na američko-turske odnose.

Turska će, svakako, nastaviti da bude ključni dio Alijanse, ocijenio je.

Savjet bezbjednosti UN-a je u srijedu usvojio rezoluciju o sankcijama Iranu sa 12 glasova za, jednim uzdržanim, dok su Brazil i Turska glasali protiv.
XS
SM
MD
LG