Dostupni linkovi

Usvojene nove sankcije Savjeta bezbjednosti UN


Savet bezbednosti UN usvojio je rezoluciju o novim sankcijama Iranu, zbog odbijanja te zemlje da obustavi obogaćivanje uranijuma. Novim sankcijama proširuje se spisak pojedinaca, kompanija i organizacija kojima će biti zamrznuta sredstva i zabranjena putovanja u inostranstvo.

Od 15 članova Savjeta bezbednosti, za rezoluciju je glasalo 12. Uzdržan je bio Liban, dok su Brazil i Turska glasali protiv.

SAD su sredinom maja predale Savjetu bezbednosti UN nacrt rezolucije kojom se pooštravaju sankcije Iranu zbog odbijanja te države da obustavi obogaćivanje uranijuma.

"To je jaka rezolucija koja će nametnuti stroge sankcije Iranu. Naš cilj je da ubijedimo Iran da zaustavi svoj nuklearni program i postigne konstruktivan dogovor sa međunarodnom zajednicom. Rezolucija se sastoji od mnoštva obavezujućih odredbi i mi smo zadovoljni predloženim mjerama. Značajno će uticati na Iran koji se upravo zbog toga toliko trudio da na svaki način spreči njeno usvajanje", rekla je Suzan Rajs, ambasadorka SAD pri UN.

Zapad smatra da je cilj iranskog nuklearnog programa proizvodnja atomskog oružja, dok Teheran tvrdi da je njegova svrha isključivo proizvodnja električne energije.
XS
SM
MD
LG