Dostupni linkovi

Galup: Republikanci popularniji od demokrata


Novo istraživanje javnosti centra Gallup pokazuje da birači trenutno preferiraju republikanske kandidate za Kongres u odnosu na demokrate u omjeru 49 : 43 posto, što bi mogao biti problem za predsjednika Baraka Obamu i njegovu Demokratsku stranku.

Dnevna Gallupova anketa sedmicama je pokazivala malu prednost republikanaca nad demokratima, no sada se ta razlika povećala na rekordan nivo. To se poklopilo s padom popularnosti predsjednika Obame na 46 posto, najmanji sedmični prosjek u Galupovoj anketi.

Frank Newport, glavni urednik Galupove ankete, to komentariše ovako: "Mislim da anketa potvrđuje naš zaključak, da republikanci imaju dobre izglede na kongresnim izborima 2. novembra."

Postotak registriovanih birača koji se identifikuju kao republikanci konstantan je već sedmicama. No došlo je do pada postotka birača koji se deklarišu kao demokrate, a povećan je broj birača koji sebe svrstavaju u kategoriju nezavisnih.

David Vaserman iz nestranačkog časopisa Cook Political Report kaže da je promjena kod nezavisnih birača od ključne važnosti: "Nezavisni birači su ključni za nadolazeće kongresne izbore. Naime, oni su se na izborima 2006. i 2008. godine, u osnovi, ponašali kao demokrati. No ankete sada sugerišu da se oni više ponašaju kao republikanci."

Procjenjuje se da će republikanci najvjerojatnije osvojiti dodatne mandate, ali pitanje je mogu li ih osvojiti dovoljno za preuzimanje kontrole od demokrata u Zastupničkom domu Kongresa.

Postoje neke indicije da bi moglo doći do takozvanog „velikog vala“. Kad se to dogodilo posljednji put, 1994. godine, tokom prvog mandata predsjednika Bila Klintona, javnost je takođe bila neprijateljski raspoložena prema postojećim članovima Kongresa.

Galupova anketa pokazuje da republikanci i dalje imaju prednost kada je u pitanju entuzijazam njihovih birača, prenijela je VoA.

Premda trenutni trendovi ne idu na ruku demokratama, do izbora je ostalo još pet mjeseci i oni će ih svakako pokušati promijeniti.
XS
SM
MD
LG