Dostupni linkovi

Akcija "Offside": osumnjičeni na ispitivanju u USKOK-u


U sjedištu USKOK-a u Zagrebu jutros je nastavljeno ispitivanje uhapšenih u akciji "Offside" u kojoj se zbog namještanja fudbalskih utakmica prve hrvatske nogometne lige i prevara na klađenjima sumnjiči 19 igrača i nogometnih radnika iz četiri kluba te trojica navodnih organizatora.

Saslušanja prvih osumnjičenika u USKOK-u započela su sinoć, a nastavljeno je jutros. Do sada je ispitano 13 osoba. Nakon saslušanja svih u USKOK-u će odlučiti protiv koga će pokrenuti istragu i zatražiti jednomjesečni istražni zatvor.

Akcija "Offside" pokrenuta je krajem prošle godine nakon informacija njemačke policije da su neke utakmice u Hrvatskoj namještene. Tada se krenulo s mjerama tajnog praćenja i prisluškivanja kojima su, vjeruju u USKOK-u, prikupljeni dokazi da je od marta do maja ove godine 12 utakmica namješteno ili se to pokušalo učiniti.

Organizatori namještanja utakmica i prijevara na klađenjima navodno su Vinko Šaka, Dino Lalič i Admir Suljič koji su podmićivali igrače Croatia Sesvete, Varteksa, Međimurja i Zadra. Sumnja se da su po utakmici u kladionicama zarađivali od 150.000 do 300.000 eura.

Najveći broj osumnjičenih, njih deset, dolazi iz Croatia Sesvete. To su igrači Mario Čizmek, bivši reprezentativac Jasmin Agić, Dario Šušak, Ivan Banović, Saša Mus, Marko Guja, Antun Pokrajčić, Miljenko Bošnjak, pomoćni trener Goran Jerković i sportski direktor Tomislav Zubak, sin vlasnika kluba Zvonka Zubaka.

Iz Varteksa su osumnjičeni bivši reprezentativac Miljenko Mumlek, Zoran Ivančić i Andrija Balajić, a iz Međimurja Neven Vuljanko, Danijel Mađarić, Nikola Melnjak te Mario Dermopil i njegov menadžer Mario Marenić. Među osumnjičenima je i kapetan Zadra Jakov Surać.

Neke osumnjičeni igrači se tereti da su uz mito za namještanje utakmica zarađivali i na kladionicama, uplaćujući sami ili preko bliskih osoba na dogovorene rezultate.
XS
SM
MD
LG