Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Borovec: Locirani stanovi srbijanskih kriminalaca


Portparol Hrvatskog MUP-a Krunoslav Borovec izjavio je danas da je policija noćas locirala stanove u kojima su boravili pripadnici srbijanskog kriminalnog miljea, ali ne i osumnjičenog za pokušaj ubistva pripadnika tzv. zemunskog klana Sretka Kalinića koji je u utorak teško ranjen iz vatrenog oružja na zagrebačkom jezeru u Rakitju.

"Znamo da su pripadnici krim miljea boravili u Hrvatskoj i nama susjednim zemljama, a tokom noći locirali smo stanove u kojima su boravili i napravljene su određene provjere, no za sada tamo nije zatečena osoba koja se povezuje s tim kaznenim djelom", rekao je Borovec prije početka Regionalnog seminara o krivotvorenim putnim ispravama na području jugoistočne Evrope.

Sumnja se da je u 36-godišnjeg Sretka Kalinića pucao Miloš Simović (31), takođe pripadnik "zemunskog klana". Obojica su u odsutnosti osuđeni za ubistvo srbijanskog premijera Zorana Đinđića i od 2003. su u bijegu. Za njima je Srbija raspisala potjernicu , a od juče Simovića traži i zagrebačka policija koja je objavila njegovu fotografiju i zatražila pomoć građana kako bi ga pronašla.

Borovec je rekao da je hrvatska policija imala informacije da se osobe umiješane u jučerašnji pokušaj ubistva u Hrvatskoj, ali da policija nije imala adresu na kojoj se nalaze.

Potvrdio je da je ranjeni Kalinić razgovarao s policijom, no nije želio otkriti nikakve pojedinosti jer je, kako je kazao, riječ o detaljima korisnim za dokazivanje tog kaznenog djela.

U zagrebačkoj policiji su rekli da će s Kalinićem ponovno razgovarati kada mu se zdravstveno stanje dodatno popravi te potvrdili da ima hrvatski i srpski pasoš.

Hrvatski meidji nagađaju da je upravo Kalinić policiji ispričao da je u njega pucao Simović, ali i da je otkrio gdje se kriju drugi pripadnici zamunskog klana.

Kalinić, u Srbiji poznat po nadimku Zver, ranjen je jučer nešto prije podneva iz vatrenog oružja. Teško povrijeđenog kraj jezera u Rakitju pronašao ga je prolaznik. Kalinić je operisan u bolnici "Sestre milosrdnice" i nalazi se van životne opasnosti.

Blizu mjesta ranjavanja navodno je pronađen i "mercedes" srpskog mafijaša Cvetka Simića, čije raskomadano tijelo u martu isplivalo u zagrebačkom jarunskom jezeru.

Borovec je Hini potvrdio da ima indicija koje jučerašnji obračun pripadnika zemunskog klana povezuju s ubistvom Cvetka Simića.

Ipak za te indicije još nema konkretnih dokaza pa policija ne želi podrobnije govoriti o svojim saznanjima, kazao je.
XS
SM
MD
LG