Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Počelo suđenje bivšem guverneru Blagojeviću


Bivši guverner Ilinoisa Rod Blagojević, tvrde njegovi advokati "nije uzeo za sebe ni paru", samo je vjerovao pogrešnim ljudima. To je saopšteno na početku suđenja bivšem guverneru Ilinoisa.

Blagojević je optužen za 24 krivična djela, uključujući pokušaj da "proda" upražnjeno mesto u senatu koje je ostalo iza Baraka Obame kada je postao predsjednik SAD.

On je takođe optužen da je vršio pritisak na određene ljude da daju priloge za njegovu političku kampanju i da je davao lažne izjave saveznim agentima.

Blagojević je negirao optužbe, ali u slučaju da ga sud proglasi krivim po svim tačkama optužnice, mogla bi da mu bude izrečena kazna od 415 godina zatvora i novčana globa od šest miliona dolara.

U uvodnom izlaganju, koje je trajalo gotovo dva sata, Blagojevićev advokat Sem Adam je rekao da su njegovog klijenta prevarili ljudi sa kojima je bio blizak.

Potvrdio je da je Antoan "Toni" Resko, koji je u međuvremenu osuđen za korupciju, pomogao da se prikupi novac za Blagojevićevu kampanju, ali je podsjetio da je Resko to činio i za druge političke kandidate.

Kako prenosi BBC tužilaštvo je najavilo da će pustiti audio snimke prisluškivanih telefonskih razgovora koji dokazuju Blagojevićevu krivcu. "Čućete ga kako živopisnim jezikom ističe koliko je za njega ovo mesto u Senatu vrijedno", izjavila je tužiteljka Keri Hamilton.

Prema njenim rečima, Blagojević je doslovno rekao: "Ovo mesto je zlata vrijedno, neću ga ustupiti. Ni za šta".

Blagojević je uhapšen pre 18 meseci zajedno sa bratom Robertom Blagojevićem.
XS
SM
MD
LG