Dostupni linkovi

Vanredna vijest

General Enjart preuzeo dužnost komandanta NATO u Sarajevu


Brigadni general kopnene vojske SAD Dejvid Enjart preuzeo je danas dužnost komandanta NATO snaga u Sarajevu od brigadnog generala marinskog korpusa Džona Bularda.

Na ceremoniji primopredaje dužnosti odlazeći komandant Bulard je rekao da pozdravlja napredak koji je BiH postigla u oblasti reforme odbrane i bezbjednosnog sektora.

"Slanje vašeg ljudstva u Avganistan, sporazum o uništavanju viška municije, naoružanja i eksplozivnih sredstava, kao i početak pregleda odbrane u kojem će Ministarstvo odbrane i Oružane snage Bosne I Hercegovine uskladiti svoje resurse sa sposobnostima kako bi mogli investiratti u obuku i modenizaciju opreme, potvrda su stalnog napretka", istakao je Bulard.

Prema njegovim riječima, sve ove aktivnosti su omogućile donošenje odluke u Talinu da se BiH, uz određene uslove, primi u Akcioni plan za članstvo /MAP/.

Novoimenovani komandant NATO snaga u Sarajevu Dejvid Enjart rekao je da niko sam ne može postići cilj BiH da postane članica NATO, jer to zahtijeva stalni timski rad cijele zajednice.

"Trebaće dosta sarađivati i naporno raditi na provođenju promjena u vezi sa budućnošću zemlje, ali to je cilj vrijedan truda, kako za BiH, tako i za ovaj region. Težak je put do cilja, koji se, vjerujem, može ostvariti", istakao je Enjart
XS
SM
MD
LG