Dostupni linkovi

Učesnici Samita u Istanbulu osudili Izrael zbog napada na humanitarni konvoj


Predstavnici 21 od ukupno 22 zemlje članice Konferencije o jačanju saradnje i mjera povjerenja u Aziji osudili su u utorak na samitu u Istanbulu napad izrelskih snaga na flotilu brodova s humanitarnom pomoći za pojas Gaze, izjavio je turski predsjednik Abdullah Gul.

Oni su pozvali Izrael, koji se jedini nije pridružio ovom stavu, da prekine blokadu Gaze koja je uvedena 2007. godine i da prihvati međunarodnu istragu povodom tog napada, javio je Reuters.

Ovi stavovi iznijeti su u posebnom saopćenju, priključenom završnoj deklaraciji u kojoj nema pomena o osudi Izraela. Završna deklaracija usvaja se konsenzusom, a Izrael se usprotivio deklaraciji koja bi osudila prošlonedjeljni incident.

Rješenje je pronađeno u objavljivanju odvojenog saopćenja koje je pročitao turski predsjednik Gul na konferenciji za štampu nakon zatvaranja dvodnevnog samita.

Većina članica Konferencije je zatražila u Istanbulu uspostavljanje denuklearizovane zone na Bliskom istoku i pozvala Izrael da se priključi Sporazumu o neširenju nuklearnog naoružanja i da svoje nuklearne objekte otvori za kontrole Međunarodne agencije za atomsku energiju (AIEA).
XS
SM
MD
LG