Dostupni linkovi

Daily Telegraph: Hrvatska ponovo na putu da postane članica EULondonski Daily Telegraph piše danas da je Hrvatska ponovno na putu da postane 28. članica Evropske unije nakon što je na referendumu u Sloveniji podržan sporazum koji podrazumijeva rješenje pograničnog spora sa Hrvatskom uz međunarodnu arbitražu.

Slovenija, kao članica Unije od 2004. godine, blokirala je pregovore Zagreba s Bruxellesom koji sada mogu biti nastavljeni i za koje se očekuje da, kako navodi Daily Telegraph, za godinu dana budu okončani, što znači da bi Hrvatska do 2012. godine bila u Uniji.

Međutim, spor između Slovenije i Hrvatske, zaključuje autor članka, otvorio je pitanje sposobnosti EU-a da se dalje širi na zemlje zapadnog Balkana s obzirom na to da između njih postoje još i veće nesuglasice oko granica nastalih s raspadom Jugoslavije.

Za sada, nastavlja Daily Telegraph, ostale bivše jugoslavenske republike nisu započela pregovore o pridruženju EU-u.

Zemlje kao što su, navodi britanski list, Srbija, Bosna i Hercegovina, Kosovo i Makedonija ostaju blokirane međusobnim rivalstvom i neriješenim pitanjima podjele imovine nakon rata devedesetih godina.
XS
SM
MD
LG