Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Naftna mrlja raširila se na 320 kilometara


Nafta koja ističe iz oštećene bušotine u Meksičkom zalivu raširila se na oko 320 kilometara, ali se razbila na više hiljada manjih mrlja, rekao je danas američki zvaničnik Ted Alen koji je zadužen za raščišćavanje nafte.

On nije želeo da spekuliše koliko je nafte uspela da prikupi britanska naftna kompanija "Britiš petroleum" (BP), jer se još obrađuju dobijeni podaci.

Alen ističe da bez obzira koliko nafte bude prikupljeno, neće biti zaustavljeno dalje isticanje sve dok ne bude probušen otpustni izvor, što se neće desiti pre avgusta.

Britanska naftna kompanija ranije je saopštila da kroz poklopac koji je postavljen na oštećenu bušotinu iz koje ističe nafta u Meksički zaliv sada prolazi 10.000 barela nafte dnevno. Poklopac je tako dizajniran da kanališe naftu na brod na površini mora.

BP, takođe, buši još dva otpusna izvora za koje se nada da će pružiti trajno rešenje za curenje nafte, ali ta operacija neće biti završena do avgusta.

Naftna mrlja koja je nastala u isticanjem nafte nakon eksplozije i potonuća naftne platforme "Dipvoter horajzon" u Meksički zaliv u aprilu, opisana je kao najveća ekološka katastrofa u istoriji SAD.
XS
SM
MD
LG