Dostupni linkovi

Do 2013. nove lične karte za građane BiH


Biometrijski pasoš BiH, arhiv, foto: Midhat Poturović
Biometrijski pasoš BiH, arhiv, foto: Midhat Poturović
Vijeće ministara unutrašnjih poslova EU na jesen bi trebalo donijeti konačnu odluku o ukidanju viznog režima za BiH. Jedan od uslova bio je uvođenje biometrijskih pasoša, a polovinom oktobra 2009. i on je ispunjen.

Koliko je ova vijest dobra, toliko je loša nova - ovi pasoši nisu konačna verzija jer je prva generacija bh. biometrijskih pasoša rađena u skladu sa standardima Međunarodne organizacije za civilni vazdušni saobraćaj, dok je druga u skladu sa evropskom direktivom iz 2009. godine, te sadrži i otisak prsta. Hoće li građani ponovno mijenjati pasoš i druga lična dokumenta?

U Ministarstvu civilnih poslova Bosne i Hercegovine kažu da će, bez obzira na početak izdavanja biometrijskih pasoša nove generacije, svih do sada izdatih 200.000 putnih biometrijskih isprava biti u punoj upotrebi do datuma isteka. Portparol Ministarstva Zorica Rulj:

„Riječ je samo o još jednom uslovu koji smo ispunili u smislu evropskih standarda. Zemlje članice EU trebale su, zapravo, negdje do juna 2009. godine da uvedu novu vrstu pasoša koja ima i otisak prsta, međutim, rok je prolongiran za juni 2012. godine. To je napravljeno zbog nove tehnologije koja je vrlo kompleksna i zahtjevna. Možemo se pohvaliti jer još nisu sve evropske države uvele taj novi sistem u pasoše, a BiH je ispunila i taj uslov.“

U Agenciji za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH kažu da se biometrijski pasoši nove generacije razlikuju od dosadašnjih po tome što sadrže dodatni nivo bezbjednosne zaštite, usklađen sa direktivama o putnim dokumentima Evropske komisije. Portparol Agencije Amila Opardija:

„Pasoši koji su do jučer bili štampani su tzv. Basic access control pasoši i oni su sadržavali fotografiju, digitalni potpis i generalne lične podatke, a ovaj pasoš, pored toga, ima još i čip, koji je dodatno zaštićen većim brojem digitalnih certifikata. Na ovom čipu se također nalazi i otisak prsta, i on je posebno zaštićen.“

U pripremi novi zakon


Procedura izdavanja novih biometrijskih pasoša ostaje ista. Cijena izdavanja od 40 konvertibilnih maraka takođe ostaje nepromijenjena, navodi Opardija:

„Pasoš vizualno izgleda isto, samo je razlika u tehničkim elementima, što za građane i nije toliko bitno jer u podnošenju zahtjeva za izdavanje pasoša i provođenju upravnog postupka oko izdavanja samog pasoša nema nekih razlika.“

Na nivou Bosne i Hercegovine vrše se pripreme i za dodatna usaglašavanja sa evropskim direktivama o ličnim dokumentima. Tako je, prema riječima Opardije, predviđeno i da građani Bosne i Hercegovine 2013. godine dobiju nove lične karte sa posebnim čipom. Stare lične karte će važiti do datuma isteka.

Zorica Rulj navodi da se na nivou države priprema nekoliko novih zakonskih rješenja u oblasti dokumenata i putnih isprava:

„U pripremi je novi zakon o putnim ispravama, radi se na dopunama i izmjenama zakona o ličnoj karti državljana BiH, zatim zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH i o jedinstvenom matičnom broju. Suština svih ovih izmjena je poštovanje standarda EU i otklanjanje nekih nejasnoća koje su u postojećim zakonskim rješenjima.“


U Razvojnoj strategiji Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka za period 2010. – 2015. godine koju je usvojio Savjet ministara BiH, predviđeno je i uvođenje elektronskih servisa za usluge građanima.

Tako bi već od 2013. godine, najavljuje Amila Opardija, građani BiH trebali moći da putem elektronskih servisa podnesu zahtjev za izdavanje pasoša, vozačke dozvole i zahtjev za registraciju motornog vozila. Elektronske servise moći će koristiti građani sa novim čipovanim ličnim kartama.

*****
Pročitajte i ostale priloge iz programa Na vratima Evrope:
Bez hitne izmjene Ustava upitna provedba Sporazuma sa EU
Hedberg: Političari u BiH jedno govore nama, a drugo građanima
NGO iz regiona: Saradnja među državama napreduje

*****
Program Na vratima Evrope - svake nedjelje od 15 časova samo u našem radijskom programu i na internet stranici.
XS
SM
MD
LG