Dostupni linkovi

Ministri i guverneri G20 saglasni o potrebi saradnje


Ministri finansija i guverneri centralnih banaka grupe 20 vodećih svetskih ekonomija sporazumeli su se danas u korejskom gradu Pusanu o potrebi saradnje u prevazilaženju finansijske krize i održavanju privrednog oporavka.

U zajedničkoj izjavi koja će služiti kao okvir razgovora šefova država kasnije ovog meseca, G20 je podržala mere preduzete u Evropi i potrebu da se rast uravnoteži podsticanjem domaće tražnje i većom razmenom sa zemljama u razvoju.

Sporazumom, po oceni AP-a, nisu predviđene nove značajnije inicijative, ali su prevaziđene razlike oko pojedinosti dalekosežnih reformi finansija sa pozivima da se ubrazaju promene regulative i smanje ogromni budžetski deficiti.

"Nedavna nestabilnost na finansijskim tržištima podseća nas da i dalje postoje značajni izazovi i naglašava značaj medjunarodne saradnje", kaže se u izjavi.

Zemlje moraju da "uvedu pouzdane mere, usmerene ka (privrednom) rastu kako bi se stvorila fiskalna održivost", kaže se u saopštenju, uz opasku da će te mere morati da se prilagode jedinstvenoj situaciji svake zemlje.

"Pozdravljamo odlučne poteze Evropske unije, Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarog fonda", dodaje se u zajedničkoj izjavi G20.
XS
SM
MD
LG