Dostupni linkovi

G 20 upozorila na krhkost oporavka globalne ekonomijeZvaničnici vodećih svjetskih ekonomija izrazili su bojazan u pogledu "zdravlja" svjetske ekonomije, mada su dali podršku naporima eurozone za rješavanje dužničke krize koja je poljuljala svjetska tržišta.

Govoreći pred početak dvodnevnih pregovora grupe 20 najrazvijenijih zemalja svijeta i privreda u naglom usponu u Busanu, u Južnoj Koreji, južnoafrički ministar za planiranje Trevor Manuel je rekao da za G-20 nema izazovnijeg vremena nego što je sadašnje.

Prema njegovoj ocjeni, sastanak ministara financija G-20 i guvernera centarlnih banaka daće mogućnost za donošenje odluka radi suzbijanja opasnosti od recesije s dvostrukim dnom. "Od značaja je da svi shvatimo krhkost oporavka", rekao je Manuel.

Egipatski ministar financija Jusef Butros Gali izjavio je Rojtesu kako smatra da problem Grčke još nije riješen i da opasnost još nije prošla.

"Drugo, smatram da oni Grci nijesu dobro prošli. Mjere koje se od njih traže su prilično stroge i u nekom slučajevima sumnjam da će biti u stanju tako stroge mjere nastaviti da primjenjuju", kazao je Butros Gali, koji takođe predsjedava Odborom za monetarno-finansijska pitanja Međunarodnog monetarnog fonda.

Američki ministar financija Timoti Gajtner je, međutim, na putu za Busan izrazio uvjerenje kako je globalna ekonomija dovoljno jaka da prebrodi evropske teškoće.

"Svjetska ekonomija je ušla u ovaj period zabrinutosti zbog Evrope sa jačim uzletom i rastom nego što su mnogi očekivali i nalazimo se u znatno jačoj poziciji da prebrodimo te teškoće", kazao je Gajtner u intervjuu za televiziju CNBC.

Britanski ministar financija Džordž Osborn u petak je izjavio da članice zone eura, naročito one u južnoj Evropi, treba da skrešu svoje budžetske deficite kako bi pokazale da mogu živjeti u okviru svojih mogućnosti.

On je kazao da će planirano britansko uvođenje strogih mjera radi kresanja budžetskog deficita povećati povjerenje u britansku ekonomiju.

Zvaničnici Svjetske banke su u petak pozvali članice G-20, koje razmatraju mjere za preoblikovanje svjetskoga finansijskog sisteam, da osiguraju da se na njihovom dnevnom redu nađe i pomoć zemljama u razvoju u dostizanju njihovog potencijala, kako bi mogle dati potporu održivom rastu svjetske ekonomije.

U subotu, po završetku sastanka G-20, bit će objavljen završni kominike.
XS
SM
MD
LG