Dostupni linkovi

Barak Obama je "besan" zbog izlivanja nafte




Američki predsednik Barak Obama izjavio je da je „besan“ zbog isticanja nafte u Meksički zaliv, ali je rekao da je njegov posao da dovede stvari u red, a ne da diže galamu.

"Voleo bih da mnogo vremena provedem istresajući se i vičući na ljude, ali to nije posao za koji sam izabran", rekao je Obama u intervjuu Lariju Kingu, povodom 25. godišnjice njegove emisije na CNN-u.

"Moj posao je da rešavam problem i, najzad, ne radi se o meni i o tome koliko sam ljut. Radi o ljudima u Meksičkom zalivu koji su pogođeni i o tome šta radim da obezbedim da oni spasu svoj način života", dodao je Obama.

Na pitanje da li je ljut zbog svega što se desiilo, američki predsednik, koji je upravo napunio 500 dana na tom položaju, istakao je da je "besan", jer "neko nije razmišljao o posledicama svog delovanja".

Barak Obama je ocenio da nije bilo dovoljno brzog odgovora "Britiš petroleuma" na ekološku katastrofu u Meksičkom zalivu i dodao da je deo njegovog posla da obezbedi da ta kompanija odgovara.

On je, ipak, rekao da podržava eksploataciju nafte sa morskog dna, "ako može da bude bezbedno izvedena".

Uprkos svim izazovima, pored katastrofe u Meksičkom zalivu, tu su političke bitke u Kongresu, zatim spoljnopolitički izazovi, kao Severna Koreja i Iran, rekao je Obama i dodao da je biti predsednik - "najbolji posao na svetu".

22. aprila ove godine u Meksičkom zalivu u blizini obale američke države Lujzijane potonula je tehnološki sofisticirana, satelitski navođena, plutajuća, polupodmornička naftna platforma Deepwater Horizon, sa koje je naftu crpla kompanija British Petroleum.

Razlog je eksplozija, u kojoj je poginulo 11 radnika. Nakon eksplozije na platformi Deepwater Horizon iz njene bušotine na dubini od 1500 metara sirova nafta je počela da ističe u more, izazvavši tako najveću ekološku katastrofu u američkoj istoriji.

Američka administracija objavila je odluku da kompaniji "Britiš petroleum" pošalje račun od 69 miliona dolara za troškove čišćenja posledica izlivanja nafte u Meksički zaliv.

Portparol Bele kuće Robert Gibs izjavio je na konferenciji za štampu da je to tek prvi račun koji će stići na adresu BP-a, čija je naftna platforma ispred obala Luizijane eksplodirala 20. aprila.
XS
SM
MD
LG