Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Moratinos: Hrvatska na vratima EU


Hrvatska je na samim vratima Europske unije, praktično je već unutra i cijeli bi pristupni proces trebao završiti 2010. ili najkasnije u početku 2011., rekao je u srijedu u Zagrebu španjolski ministar vanjskih poslova Miguel Angel Moratinos.

"Hrvatskim bih građanima htio prenijeti poruku nade da su vrata EU-a Hrvatskoj otvorena", rekao je Moratinos na konferenciji za novinare koju je održao zajedno s hrvatskim ministrom vanjskih poslova i europskih integracija Gordanom Jandrokovićem, nakon sastanka s predsjednicom hrvatske vlade Jadrankom Kosor.

Španjolski ministar vanjskih poslova u Zagreb je stigao iz Sarajeva, gdje je kao ministar vanjskih poslova zemlje predsjedateljice Europskom unijom nazočio konferenciji koja je, po njegovim riječima, otvorila dobru budućnost za cijelu jugoistočnu Europu.

"No, iako smo u Sarajevu razgovarali o važnoj temi perspektive ulaska zemalja jugoistočne Europe u Eurosku uniju, danas smo se dotaknuli teme koja će se puno brže ostvariti - konačnoga ulaska Hrvatske u EU", rekao je Moratinos novinarima okupljenim u zgradi hrvatske vlade.

Ustvrdio je kako će Španjolska do kraja predsjedanja Unijom činiti sve kako bi ostvarila ciljeve koje je postavila na početku mandata i kako bi Hrvatska do sredine godine otvorila sva preostala pregovaračka poglavlja tako da se cijeli proces završi do kraja 2010. ili najkasnije do početka 2011.
XS
SM
MD
LG