Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ešton: EU će u Sarajevu potvrditi evropsku budućnost zapadnog BalkanaGlavni cilj ministarske konferencija koja se u sredu održava u Sarajevu jeste da se potvrdi evropska perspektiva zemalja zapadnog Balkana kad provedu tražene reforme, kaže se u saopštenju visokre predstavnice EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Ketrin Ešton (Catherine Ashton).

“Integracija zapadnog Balkana u evropsku porodicu naroda ostaje jedan od poslednjih izazova u izgradnji demokratske i ujedinjene Evrope. U Sarajevu će EU ponovno potvrditi da je mesto Balkana u Evropi, te evropsku perspektivu za regiju”.

U Sarajevu će se okupiti ministri spoljnih poslova zemalja članica EU-a i zemalja zapadnog Balkana, predstavnici Sjedinjenih Američkih Država, Rusije i Turske, zatim NATO-a, Saveta Evrope i OEBS-a.

I komesar za proširenje Štefan File (Stefan Fuelle) ističe da će se u Sarajevu potvrditi evropska budućnost zemalja u regiji.

“Konferencija pravovremeno potvrđuje perspektivu članstva za zemlje zapadnog Balkana i nastavak procesa proširenja. Pozdravljam obećanja zemalja zapadnog Balkana da će ubrzati reforme u ključnim područjima i dalje jačati efikasnu regionalnu saradnju. Komisija će podržati zapadni Balkan u tim izazovima. Proširenje se temelji na strogoj uslovljenosti, ali je pre svega politički project”, istakao je File.

Špansko predsedništvo takođe je istaklo da želi da potvrdi da je proces integracije zemalja u regiji u EU "nepovratan", a zauzvrat se od tih zemalja očekuje da nastave reforme.
XS
SM
MD
LG