Dostupni linkovi

Rumunija u štrajku zbog mjera štednje



Od danas do 4. juna u Bukureštu će biti organizovana serija protesta zbog nepopularnih mjera štednje koje je vlada predvidjela da počnu od 1. juna.

Rumunske vlasti su odlučile da smanje plate budžetskih korisnika za 25 posto, penzije za 15 posto i socijalnu pomoć za 15 posto radi smanjenja budžetskog deficita s devet na 6,8 posto, kako je dogovoreno s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Više od 50 sindikalnih organizacija i oko 25.000 zaposlenih u javnim službama u obustavljaju rad, uključujući gradsku i centralnu administraciju, sektor finansija, saobraćaja, štampu, brigu o djeci i druge javne službe.

Obustavu rada je potvrdio predsjednik Federacije javnih radnika Stefan Teoroc, javila je rumunska agencija Agerpress.Najavljeni proteste širom zemlje ispred vladinih zgrada trajaće do 4. juna kako bi se vlada privolila da odustane od rigoroznih mjera štednje koje od Rumunije zahtijeva MMF.

Najavljen je i opsadni lanac od ljudi oko zgrade vlade i parlamenta u Bukureštu.Očekuje se da u protestima ove sedmice učestvuje najmanje 700.000 ljudi.

Rumunska agencija je u ponedjeljak javila da je počeo i generalni štrajk u obrazovanju, dovodeći u pitanje završne ispite za više od 200.000 maturanata u srednjim školama, mada su dva dana inspektori i ministar obrazovanja Danijel Funeriju u video-konferenciji istakli da će ispiti biti organizovani normalno.
XS
SM
MD
LG