Dostupni linkovi

Ajalon kaže da su mirovni aktivisti povezani sa teroristima




Zamjenik izraelskog ministra spoljnih poslova Dani Ajalon izjavio je a su organizatori konvoja brodova za pomoć pojasu Gaze povezani s terorističkim organizacijama, poput Hamasa i Al-Qaide, nazvavši slanje pomoći nasilnim i provokativnim pokušajem da se probije blokada uvedena prema tom palestinskom području.

Ajalon je na pres-konferenciji rekao da je oružje nađeno na brodovima upotrebljeno protiv izraelskih vojnika.Ajalon je kazao da se konvoj nije povinovao pozivima Izraela da stane, naglasivši da suverena zemlja ne bi dozvolila takvu provokaciju.

Nismo mogli dozvoliti otvaranje koridora za krijumčarenje oružja i terorista, istakao je on, prenose agencije.

Ajalon je naglasio da Izrael ne želi da se bori ni protiv jedne zemlje, ali da incident s flotom još nije gotov. Nakon sukoba konvoj je usmjeren ka izraelskoj luci Ashdod, blizu pojasa Gaze, gdje su već prije podneva uplovili prvi brodovi.

U međuvremenu, izraelski premijer Benjamin Netanjahu i dalje kako javljaju agencije planira put za SAD, na poziv američkog predsjednika Baraka Obame (Barack) , saopštio je njegov portaparol Mark Regev.Netanjahu je trenutno u Otavi gdje mu je domaćin kanadski premijer Stefan Harper (Stephen) .
XS
SM
MD
LG