Dostupni linkovi

Vandoren: Hrvatska je ključna za stabilnost regije



Hrvatska je ključni faktor stabilnosti u regiji i ima važnu ulogu za put ostalih zemalja jugoistoka Evrope u europske integracije, rekao je u ponedjeljak u Zagrebu šef Delegacije Evropske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren.

On je govorio na okruglom stolu na temu "(Buduće) članstvo Hrvatske u EU-u - pogled u regiju, pogled iz regije" u čijem radu sudjeluju, osim hrvatskim predstavnika, i stručnjaci iz Srbije i Bosne i Hercegovine, kao i iz Berlina i Brisela.

Vandoren, je rekao da Hrvatska ima važnu ulogu za put ostalih zemalja u evropske integracije, te im već sada pruža pomoć.

"Evropska perspektiva regiona je zajednički interes" i zemalja regiona i Evrope, dodao je, naglašavajući važnost regionalne saradnje. Bitno je da hrvatski čelnici nastave saradnju na tom putu.

U ime kancelarije hrvatskog predsjednika govorila je pomoćnica savjetnika predsjednika Republike Hrvatske za spoljnu politiku Mirjana Mladineo koja je naglasila da je upravo evropska perspektiva zemalja regije doprinijela normalizaciji odnosa u regiji te da evropski partneri ne bi nikada tu perspektivu smjeli dovesti u pitanje.

Hrvatska svoje iskustvo stavlja na raspolaganje, rekla je Mladineo, dodajući da hrvatsko iskustvo može susjedima posvjedočiti kako se jedno društvo prihvaćanjem "acquisa" može promijeniti što na kraju donosi dobrobit i društvu i svakom građanin
XS
SM
MD
LG