Dostupni linkovi

Mas: Nijesu promijenjeni uslovi za EU, na Srbiji je da ih ispuni


Ambasador Nemačke u Srbiji Volfram Mas (Wolfram Maas) izjavio je danas da Nemačka podržava integraciju zemalja zapadnog Balkana u Evropsku uniju i da nijesu promenjeni uslovi za ulazak u EU a da je na Srbiji da te uslove ispuni.

"Jedino bi Srbija sama sebi mogla da stane na put u procesu priključenja EU. Ne znam nikoga ko ima suprotno mišljenje. Uslovi za sve koji žele u EU utvrđeni su 1995. godine, kao i kopenhaškim kriterijumima, i važe do danas", rekao je Mas novinarima u Beogradu

Današnji Blic objavio je da je Nemačka jedan od najvećih protivnika integraciji Srbije u EU.

Mas je citirao ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića koji je za njemački Špigl rekao da se teškoće kasnije gomilaju ako se na vrijeme ne radi na preventivnom rješavanju problema.

"Jeremić je potpuno u pravu i, pošto je EU to naučila, mi ćemo posebnu pažnju obratiti na probleme organizovanog kriminala, korupcije i na to da ne želimo da u EU uvozimo teritorijalne sukobe. Sva ta pitanja proističu iz kopenhaških kriterijuma", rekao je Mas.

Ambasador Njemačke je rekao da se ništa nije promenilo i da je na Srbiji da nastavi putem ka EU i da on ima utisak da se Vlada Srbije i administracija kreću veoma odlučno tim putem.
XS
SM
MD
LG