Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Protest u Pjongjangu protiv Južne Koreje


Oko 100.000 ljudi okupilo se danas u Pjongjangu protestujući protiv Južne Koreje koju smatraju krivom za potonuće broda i pogibiju 46 mornara 26. marta.

Vlasti Severne Koreje saopštile su u utorak da prekidaju sve odnose i komunikaciju sa Južnom Korejom zbog optužbi Seula da je Pjongjang odgovoran za potonuće južnokorejskog broda i pogibiju 46 mornara.

Protest je održan na trgu Kim Il-Sunga, osnivača Severne Koreje i oca aktuelnog predsednika Kim Džong-Ila, javila je južnokrejska agancije Jonhap. Na trgu je farbom napisano "izdajica" za predsednika Južne Koreje Li Mung-baka.

Iz severnokorejske prestonice stiglo je oštro upozorenje da će svi odnosi sa Južnom Korejom biti prekinuti sve dok na čelu te države bude bio predsednik Li Mung-bak. Biće zabranjeni i preleti južnokorejskih aviona, kao i prolazak brodova te države kroz teritorijalne vode Severne Koreje.

Tenzije između Severne i Južne Koreje ponovo su podignute pošto je južnokorejski ratni brod čeonan potopljen u blizini granice dve države.

Istraga je utvrdila da je najverovatniji uzrok nesreće torpedo koji je ispaljen sa neke severnokorejske podmornice. Severna Koreja, međutim, odlučno demantuje da je odgovorna za taj incident.

Potonuće broda čeonan najveći je incident u odnosima dve države od Korejskog rata 1950-53. godine koji je okončan obustavljanjem neprijateljstava, ali između dve države nikada nije sklopljen mir.
XS
SM
MD
LG