Dostupni linkovi

Josipović odao poštu žrtvama Sijekovcu


Predsednik Hrvatske Ivo Josipović, koji se nalazi u dvodnevnoj poseti BiH, položio je venac i zapalio sveću kod pravoslavne Spomen crkve Sv. Ognjene Marine u Sijekovcu nedaleko od Bosanskog Broda, u spomen na srpske civile ubijene u tom mestu 26. marta 1992. godine.

Pored Josipovića, počast civilnim žrtvama u Sijekovcu, odali su i predsednik i premijer Republike Srpske (RS) Rajko Kuzmanović i Milorad Dodik i lider Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić.

""Došli smo ovdje izraziti počast žrtvama, pijetet i sućut obiteljima a posebno je važno što su danas ovdje ljudi svih vjeroispovjesti i narodnosti što pokazuje ljudski pristup, dostojanstvo i poštovanje prema žrtvama", kazao je hrvatski predsednik Josipović u Sijekovcu.

Predsednik RS Rajko Kuzmanović rekao je da je veoma bitno s tog mesta poslati poruku svima da se "nešto slično ne desi nikada više", izražavajući uverenje da je poseta hrvatskog predsednika najava suživota i pomirenja na tom prostoru.

U ime Vlade RS Dodik je izrazio saučešće svim porodicama žrtava, bez obzira na njihovu naciju i veru, ističući da svi koji su počinili zločine moraju biti gonjeni dok ne dođu pred lice pravde.

Lider SDA Sulejman Tihić ponovio je da se danas odaje počast žrtvama svih naroda u BiH, poručujući da nema kolektivne krivice naroda, ali da svi koji su počinili zločine treba da budu izvedeni pred sud pravde.

Josipović, Kuzmanović, Dodik i Tihić iz Sijekovca su otputovali u Briševo i Kozarac kod Prijedora, gde će odati počast hrvatskim i bošnjačkim žrtvama proteklog rata u BiH.
XS
SM
MD
LG