Dostupni linkovi

Bezvizni režim za BiH očekuje se na jesen


Pasoš BiH, Foto: Midhat Poturović
Pasoš BiH, Foto: Midhat Poturović
Evropska komisija je prije nekoliko dana objavila prijedlog za ukidanje viza za BiH i Albaniju, što bi trebao biti početak kraja procesa koji bi, do jeseni, trebao rezultirati otvorenim evropskim granicama za bh. pasoše. Do tada, treba uraditi“ nedovršeni posao“. Nakon toga - stalni napor da se teško stečeno povjerenje Evropljana ne izgubi.

Kao u priči o princu koji, u potrazi za nevjestom, blagom ili i jednim i drugim, prelazi sedam mora i sedam gora, tako je i BiH putovala - sada već godina - teškim stazama koje u Briselu zovu Mapa puta za bezvizni režim, a kod nas se prevodi kao brdo uslova i standarda koje je lakše zaobići nego preći.

Konačno, sa zakašnjenjem za Srbijom, Crnom Gorom i Makedonijom od godinu dana, za šta zasluge nose podjednako i Sarajevo i Brisel, evropska komesarka za unutrašnje poslove, Cecilia Malmstrom je prošlog četvrtka objavila:

Cecilia Malmstrom
"Sretna sam što imam priliku da objavim kako je Evropska komisija usvojila prijedlog za bezvizni režim za građane BiH i Albanije. Ovaj prijedlog će omogućiti stanovnicima ovih država da sa biometrijskim pasošima putuju bez viza prostorom Schengena. Sada je na Evropskom parlamentu i Vijeću ministara EU da donesu odluku po ovom prijedlogu. Nadam se da će stanovnici BiH i Albanije uskoro uživati u prednostima bezviznog režima."

"Drugim riječima, predloženo je da Bosna i Hercegovina sa crne pređe na bijelu Schengen listu, uz ispunjenje još preostala tri uslova iz Mape puta“, kaže ambasador BiH pri EU, Osman Topčagić

„Očekujemo, kako je i komesarka rekla, a to je i očekivanje i Evropske komisije, da se te aktivnosti završe tokom ljeta i da, kako je više puta ponovila, tokom jeseni državljani BiH dobiju bezvizni režim“, navodi Topčagić

Evropska komesarka za unutrašnje poslove, Cecilia Malmstrom:

"Za BiH je ostalo još par stvari da ispuni - nekoliko preostalih zakona, posebno kada je riječ o borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, te da osigura da su krivični zakoni isti na različitim nivoima. Komisija će biti tamo da nadgleda i pomogne vlastima da ispune preostalo, a nakon ljeta ćemo izvještaj o tome poslati članicama Unije i Evropskog parlamenta kako bi, nadamo se, još ove jeseni bila donijeta pozitivna odluka."

Tanja Fajon
U Briselu kad pomisliš na ukidanje viza za BiH, kažeš „Tanja Fajon“, pokazujući rukom na mladu Slovenku, članicu Evropskog parlamenta, koja je, čini se, od prvog svog radnog dana u Parlamentu počela da radi na uklanjanju barijera za slobodno putovanje Bosanaca i Hercegovaca evropskim, Schengen prostorom.

Članica Evropskog parlamenta iz Slovenije, Tanja Fajon:

"Ja vjerujem da je sada bolje da se svi, i vlasti u BiH i mi tu, fokusiramo na taj dio posla koji je još ispred nas. Da sada ne govorimo o datumima. Recimo da smo u finalnom procesu. Ima nekoliko tjedana, mjeseci, koje moramo sada iskoristiti za taj finale. Ja se nadam da će građani BiH moći slobodno putovati što je prije moguće, naravno, prije kraja ove godine.“

Komesarka Malmstrom odbija tvrdnje da je odluka Komisije u korist bilo koje partije koja izlazi na skore bh. izbore - u korist je stanovnika zemlje, kaže ona, uvjerena kako je riječ o još jednoj potvrdi da Brisel drži datu riječ:

„Ovo je dio integracijskog procesa kakav imamo sa Zapadnim Balkanom – a Komisija je pokazala da ako učinite šta od vas tražimo, tada i mi ispunjavamo naša obećanja. A progres u BiH je bio značajan i želim da se zahvalim njenim stanovnicima za učinjeni napor."

Šta će Bosanci i Hercegovci - nadati se - još ove jeseni, sa biometrijskim pasošem u ruci i dovoljno novca u džepu, moći vidjeti, kuda ići, koga sresti?

Moći će putovati namanje tri mjeseca bez prekida prostorom Schengena, kojeg čini gotovo četiri i po miliona kvadratnih kilometara, moći će se susresti sa nekim od 400 miliona stanovnika gotovo svih evropskih država, sa izuzetkom Velike Britanije, Irske, Bugarske, Rumunije i Kipra, ali će moći bez vize i na Island, u Norvešku i Švicarsku, koje nisu u Uniji, ali jesu u Schengenu.

Iz današnje perspektive to izgleda nezamisliva sloboda, a sutra, vjerujem, biće sasvim obično, kao što je već godinama svakodnevna stvar za najveći dio Evropljana. Na dobro se lako navići.



*****
Pročitajte i ostale priloge iz programa Na vratima Evrope:
Uslovi života djece u kolektivnim centrima neadekvatni
Ravaud: BiH prijeti i isključenje iz Vijeća Evrope

*****
Program Na vratima Evrope - svake nedjelje od 15 časova samo u našem radijskom programu i na internet stranici. (Autor programa: Gordana Sandić-Hadžihasanović)
  • Slika 16x9

    Elvir Bucalo

    Novinar s diplomom Akademije likovnih umjetnosti i tri decenije iskustva, nakon rada na sarajevskoj 202-ci i Yutelu prijete i na nezavisnom radiju ISV za vrijeme rata, od 1997. izvještava iz Brisela za brojne bh. i međunarodne medija.

XS
SM
MD
LG