Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Biskup Komarica: Posjeta Josipovića znak nade za Hrvate u RS


Banjalučki biskup Franjo Komarica ocijenio je posjetu hrvatskog predsjednika Ive Josipovića Republici Srpskoj znakom nade za opstanak malobrojne hrvatske zajednice u tome entitetu u BiH.

"Očekujemo da se dolaskom predsjednika Josipovića k nama u entitet Republiku Srpsku i radnim sastankom s ovdašnjim političkim čelnicima počne ispunjavati naša nada da će konačno biti ostvareno ono što je samo proklamirano u Daytonu, a sve ovo vrijeme nije kako treba provedeno", rekao je Komarica čiju izjavu u subotu prenose lokalni mediji.

Izrazio je očekivanja da će Hrvatska, kao potpisnica Daytonskog sporazuma, u suradnji s domaćim političarima u BiH konačno poduzeti potrebne korake za opstanak i povratak.

"Petnaest godina nakon rata na području pola BiH de facto nema hrvatskog naroda nego jedan 'starački dom' ispunjen hrvatskom populacijom. Trebamo nužno omogućiti i mladim Hrvatima radna mjesta i realne šanse za njihov život na njihovoj ovdašnjoj očevini", dodao je banjalučki biskup.

Biskup Komarica je kritikovao i hrvatske političare u BiH, kazavši da su se u posljednjih petnaest godina ponašali kao da prognani Hrvati nisu dio njihovog naroda.

Predsjednik Josipović će danas sudjelovati na 21. sjednici Igmanske inicijative na kojoj će se razgovarati o bilateralnim odnosima i suradnji u regiji. Na skupu će, po najavama, sudjelovati i srbijanski predsjednik Boris Tadić, crnogorski predsjednik Filip Vujanović i predsjedatelj predsjedništva Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić. Drugoga dana posjeta BiH predsjednik Josipović će u nedjelju obići mjesta stradanja triju naroda u Republici Srpskoj, te će se susresti s tamošnjima Hrvatima i biskupom Komaricom.
XS
SM
MD
LG