Dostupni linkovi

Koliko je realno da se Šinavatri sudi u Crnoj Gori


Bivši tajlandski premijer Taksin Šinavatra u Podgorici, foto:Savo Prelević
Bivši tajlandski premijer Taksin Šinavatra u Podgorici, foto:Savo Prelević
Izjava crnogorskog premijera Mila Đukanovića da Podgorica neće izručiti svog državljanina, bivšeg tajlandskog premijera Taksina Šinavatru, koji je u svojoj odmovini optužen za terorizam, te da je Crna gora spremna da mu sudi ukoliko dobije valjane dokaze iz Bangkoka, naišla je na različite reakcije.

Komentarišući ovakav stav crnogorskog premijera, podgorički advokat Aleksandar Đurišić napominje da ne postoji univerzalana definicija terorizma.

"Osnovno u ovakvim stvarima je činjenica da terorizam nije univerzalan zločin. Postojalo je nekoliko prijedloga na globalnom nivou da se terorizam definiše. Međutim, to se nije desilo. On dobija nešto širu dimenziju od Patriot akta iz 2001. godine, kada ga prihvata jedan širi broj zemalja međutim još nema neku univerzalnu dimenziju. To znači da nešto može biti definisano kao terorizam, kao krivično djelo u Bankoku, Singapuru ili nekoj trećoj zemlji. To ne mora da znači da to ne mora da bude postavljeno isto sa definicijom u našem Zakonu. Sa druge strane mogu da budu neke druge radnje kao što su ubistvo, nasilje što bi već bilo blisko našem Zakonu po kome bi naš državljanin morao da odgovara ma kako da se zvao."

Đurišić smatra da bi bilo nemoguće organizovati suđenje Šinavatri u Crnoj Gori, ako u našem zakonu ne postoji gotovo isto krivično djelo onom koje mu se u domovini stavlja na teret.

"Znači ono bi moralo da bude identično. Ubistvo je svuda ubistvo u Americi, Crnoj Gori i na Tajlandu. Pritom, zloupotrebu službenog položaja ne mora da poznaje ni Tajland ni SAD ni Velika Britanija, a može Crna Gora. Ili, recimo terorizam ne mora da bude jednako definisan u Vašingtonu, Podgorici i Singapuru", kaže Đurišić.
Mislim da će se gospodin Šinavatra i drugi kriminalci koji pokušavaju da nađu utočište u Crnoj Gori, grohotom nasmijati na ono što mu je rekao premijer Milo Đukanović da će naše institucije sistema procesuirati Šinavatru.


Tajlandske vlasti su, podsjetimo, Šinavatru optužile da je uticao na krvave ulične proteste svojih pristalica u Bangkoku, a on bi zbog tih optužbi moga da bude osuđen na smrtnu kaznu. Đukanović je u intervjuu Asošijeted presu kazao da Šinavatra ne može biti izručen Tajlandu jer crnogorski Ustav zabranjuje ekstradiciju svojih državljana drugim zemljama, osim međunarodnom sudu pravde u Hagu.

Šinavatra je crnogorsko državljanstvo dobio prošle godine pod sumnjivim okolnostima, diskrecionom odlukom tadašnjeg ministra unutrašnih poslova, iako je u svojoj zemlji već bio osuđen na dvije godine zatvora zbog korucpije.

Najnoviji stav crnogorskog premijera komentariše Vanja Ćalović iz MANS-a koja je oštro kritikovala davanje državljanstva kontroverznom tajlandskom biznismenu kaže:

"Mislim da će se gospodin Šinavatra i drugi kriminalci koji pokušavaju da nađu utočište u Crnoj Gori, grohotom nasmijati na ono što mu je rekao premijer Milo Đukanović da će naše institucije sistema, eventualno, ako se dostave dokazi, procesuirati gospodina Šinavatru. Riječ je o jednoj apsurdnoj tezi, jer u Crnoj Gori, a i van Crne Gore, vrlo dobro znaju da ni naša policija, ni naše tužilaštvo ni naši sudovi nijesu u stanju i nijesu voljni da obezbijede konkretne rezultate posebno kada je riječ o slučajevima na najvišim nivoima."

Premijer Đukanović je u intervjuu AP-u kazao da je Šinavatra dobio crnogorski pasoš dijelom zbog toga što je planirao višemilionske investicije u turizam.

Šinavatra: Ja sam sada Crnogorac

I drugi su crnogorski zvaničnici ranije odbjeglog tajlandskog premijera predstavljali kao osobu koja bi mogla privući strane investitore. Vanja Ćalović smatra da se Šinavatra sa takvim imdižom može osjećati sigurno u Crnoj Gori

Vanja Ćalović, foto Savo Prelević
"Zaista je smiješno očekivati da će naše, kakvo takvo tužilaštvo i naše, takvo kakvo je sudstvo, da ne govorim o policiji, zaista i nešto učiniti protiv takvog čovjeka od kojega se očekuju investicije evo, kako čujemo, prvenstveno u Prvu banku Crne Gore."


Crnogorska policija je ranije objasnila da ne može uhapsiti Šinavatru koji često boravi u Crnoj Gori, jer za njim nije raspisana "crvena, međunarodna potjernica".

I generalni sekretar Interpola Ronald Nobl je podgoričkim Vijestima potvrdio da ta organizacija od Tajlanda nije dobila zahtjev za raspisivanje potjernice za Šinavatrom.

Šinavatra je zbačen s vlasti 2006. godine posle vojnog udara zbog optužbi za korupciju i zloupotebu vlasti. Od tada boravi u zemljama koje su mu izdale pasoše i pružile utočište. Jedna od njih je i Crna Gora gdje se Šinavatra, kako je nedavno rekao novinarima u Podgorici, osjeca kao kod kuće.

"Budva je prelijepa, Crna Gora je prelijepa zemlja."

Da li se osjećate kao Crnogorac?

Šinavatra: Da, da. Ja sam sada Crnogorac.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG